Живот в окопите на Донбас (видео 18+)

Войната в Източна Украйна продължава от пролетта на 2014 година. По данни на наши достоверни източници от ДНР, оттогава до днес Минските споразумения никога не са се спазвали от страна на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и националистическите батальони. От своя страна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) продължават да бранят правото си на живот и самостоятелност, както и правото си да говорят на руски език.

За това как е започнала войната в Донбас, кому е нужна тя, кой убива населението в Донбас и какъв е бил животът на хората там преди конфликта, показва новото видео на военният кореспондент на YouTube-канала „Donbass News“ Цветомир Гетов.

„Всички имат семейства, деца… Преди войната бях обикновен жител. Живеех в град Краматорск. И аз имам семейство, деца, които сега са принудени да се намират тук. Къщата, в която живеех в Краматорск, е изпепелена от бойците на „Десен сектор“ от Националната гвардия на Украйна. Войната не я започнахме ние, те я започнаха.  Със своите някакви идеи, идоли, които сами си измислиха или им внушиха чуждите спецслужби. Сега те се занимават с това да рушат домове, да безчинстват… тоест хората цял са спестявали, градили, а сега виждате в какво състояние се намира всичко това“, разказа заместник командирът на 3-та рота със специално назначение на батальон „Патриот” пред камерата на YouTube-канала „Donbass News“.

– Ти, сега говориш за „Десен сектор“, там са нацисти, фашисти. Но какво по-ясно определение да дам за тези хора, които се бият против нас сега, в този момент?

– Данните са различни. Тук се сражават даже тези, които са били в Сирия. Те също са тук… и „Десен сектор“ е тук. Това е организация, как да ви кажа?.. Те имат фашистка идеология. Не се срамуват от това, показват я в интернет. Учат децата си на това. Свастики и всичко останало, както е било при Хитлер.

– Ти каза „и тези, които воюваха в Сирия”? Значи тук ива и арабски наемници?

– Тук са всички. Те са наемници. Те идват,за да спечелят пари. На тях им и все едно, къде ще воюват. В Сирия ли ще воюват, в Донбас ли ще воюват. Където им кажат, там отиват. Плащат им за това. Те се интересуват само от парите. Не ги интересува правдата. Нито кой е срещу тях – деца ли има, възрастни, жени. Не ги интересува. Те изпълняват това, които им поръчват. Плащат им украинските олигарси, и те воюват…

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОТО (с български титри) ТУК:  

[swf src=“https://www.youtube.com/watch?v=bA9DrA4NM6Q&t=1s“][/swf]