България отбеляза Деня на Победата

Денят на Победата беше отбелязан в редица български градове с шествието „Безсмъртен полк“ и поднасяне на венци и цветя пред паметници, посветени на победата над кафявата чума.

Въпреки опита на Столична община да забрани шествието „Безсмъртен полк“ в София, стотици жители на столицата се събраха под дъжда пред паметника на Незнайния войн. Да напомним, че основанието на общината беше някакво секретно становище на ДАНС. Там се състоя официалната част с участието на президента ген. Румен Радев и гвардейската рота.

След това шествието премина през централната част на столицата и стигна до мястото, където преди това се издигаше Паметникът на Съветската армия, частично съборен от проамериканските власти на столицата. Там участиците в шествието положиха цветя на оградата, която в момента опасва територията около остатъците от паметника.

Официалната част с участието на посланика на РФ Елеонора Митрофанова се проведе пред паметника-костница в кв. „Лозенец“, където стотици хора се бяха събрали под проливния дъжд.

В Пловдив след шествието „Безсмъртен полк“ се състоя тържествен митинг-концерт на паметника на съветския воин освободител „Альоша“. Участие в програмата взе група „Грамофон“, която посрещна посланика на РФ Елеонора Митрофанова с песента „Священная война“.

Сред присъстващите беше и 102-годишен ветеран от войната. Всички присъстващи го посрещнаха с аплодисменти.

В Стара Загора Безсмъртният полк традиционно премина от Паметника на съветския воин до Братската могила в парк „Пети октомври“.

В Бургас шествието мина по централната пешеходна улица и завърши пред паметника, известен като Альошата.

Благоевград

Плевен

Русе

Шумен

Варна

error: Съдържанието ни е авторско!