В Русия стартира щафетата на параолимпийския огън

В Русия започна щафетата на параолимпийския огън.

За 10 дни 1,500 души ще носят главния символ на 11-те зимни параолимпийски игри по всички руски региони. Всеки ден огънят ще се запалва едновременно в няколко градове. Щафетата ще завърши на 7 март в Сочи, в деня на откриването на параолимпиадата.

Първият факел беше запален в най-източната точка на Русия – на нос Дежнев в Чукотка. За разлика от Олимпийските игри, щафетата на параолимпийския огън стартира не в Олимпия, родината на игрите, а организаторите сами определят мястото и начините на запалване на факела. В различните райони на Русия това ще става по особени начини. Пламък ще получават от лъчи на слънцето, от руска печка и дори от искри на вулкан. Така например, в Якутия церемонията по запалване на огъня на щафетата на параолимпийските игри се състояла в природния парк „Ленски стълбове”. Огън бил получен от удар на желязо в кремък.

По време на щафетата огънят на параолимпиадата ще бъде носен от 1,500 души. Сред тях са обществени дейци, актьори, артисти, спортисти и хора с ограничени възможности. „За мен е голямо щастие да участвам в първата в историята на Русия щафета на параолимпийския огън”, заяви двукратната параолимпийска шампионка по плуване Олеся Владикина:

– За мен това е много важно, защото параолимпийският спорт е по-голяма част от моя живот. Много важно е да почувстваш съпричастност към игрите. Независимо, че това са зимни игри, а аз съм представител на летни видове спорт. Искам да пожелая на жителите на Русия да не пропуснат това събитие в своите градове, да подкрепят параолимпийците и да се приобщят към това събитие. Огънят носи в себе си много важни качества – доброта и въодушевление.

От бреговете на Тихия океан параолимпийският огън ще замине в пътешествие по страната. Той ще посети 45 градове в Сибир, Забайкалието, в Урал, в Централния регион, в северната и южната част на Русия. Ето какво заяви генералният секретар на руския Параолимпийски комитет Михаил Терентев:

– Призовавам всички граждани на Русия и на целия свят да подкрепят спортистите, да преживяват за тях, да се радват на победите им. На всички участници в параолимпийските игри пожелавам успех на стартовете. Всички изминахме голям път в периода на подготовка, изразходвани са много сили, труд за да могат спортистите да покажат най-добри резултати.

Михаил Терентев вярва, че руските спортисти ще могат да покажат на параолимпиадата в Сочи резултат не по-лош, отколкото във Ванкувър в 2010 година. Тогава руснаците спечелиха 38 медали – 12 златни, 16 сребърни и 10 бронзови. Зимните параолимпийски игри в Сочи ще се проведат от 7 до 16 март.