Il Giornale: На Общото събрание Путин „изпрати“ Обама в пенсия

Il Giornale: На Общото събрание Путин „изпрати“ Обама в пенсия

Публикувано от:

Владимир Путин се върна в ООН след десетгодишно отсъствие и с един удар отбеляза три победи. Той „нокаутира обезсиления” Барак Обама, завоюва вниманието на Общото събрание на ООН и върна на Русия статута на велика държава, пише анализаторът на италианското издание Il Giornale Жан Микалесин.

„Путин не можеше да загуби от Обама, тъй като от едната страна беше „царят” – любител на шаха, който прави първия ход след старателно изучаване на своя противник. От другата страна стоеше достатъчно неувереният играч на покер, без нито един ас в ръкава”, пише Микалесин. Срещата между двамата президенти надмина и най-песимистичните американски прогнози, се казва в публикацията. „След бурните аплодисменти, посветени на новия цар в ООН, Обама може да мисли само за излизане в пенсия.”

Стратегията на руския президент е проста и ефективна. За разлика от американския си опонент, той предлага конкретни стъпки в борбата с ИД и обявява дипломатически планове за привличане на масата на преговорите Башар Асад, а също така предлага и конструктивно решение за проблемите на мигрантите в Европа.

Предлаганите концепции от Обама са стари лозунги, същите, които „превърнаха Сирия в огромна касапница и развързаха ръцете на ИД”, отбелязва изданието.

Нападките против Путин се оказаха необосновани. Американският президент всъщност не предлага никакви алтернативи на бомбардирането на Сирия, никаква стратегия и политика по отношение на сегашното ръководство на страната. Именно те, предприети от американците и по-рано, станаха причина за сирийската катастрофа, пише Микалесин.

Сега Путин нанесе цели два „смъртоносни удара”. Първият е размяната на разузнавателна информация между Иран, Ирак, Сирия и Русия. Вторият за намерението на Русия за среща на контактната група по Сирия с участието на САЩ. Участието на Вашингтон в тези преговори говори, че Обама вече се е отказал от своите планове да свали Асад, пише още в статията.