Декларация относно забраната на Столична община на шествието „Безсмъртен полк – България“

Скъпи приятели, уважаеми симпатизанти,

Скандално и недопустимо Столична община ни уведоми, че не разрешава провеждането на шествието „Безсмъртен полк – България“, позовавайки се единствено на засекретено писмо от ДАНС (ТУК).  С какво точно сме заплаха за националната сигурност обаче така и не стана ясно.

Категорични сме, че това решение е в противоречие със законите на страната и е тежък удар по конституционните права на българските граждани. То директно противоречи на член 43, ал. 1 от Конституцията и на Закона за събранията, митингите и демонстрациите. Решението издава тежки геополитически зависимости на ръководството на София и за пореден път демонстрира степента до която страната ни е под контрола на външно управление.

Кой се страхува от загиналите в битката с фашизма?

Кой може да забрани едно шествие в памет на онези, които донесоха над 75 години мир в Европа?

Кой иска да пренапише историята и да спре похода на тези, които отказват да забравят и помнят хората, платили със своята кръв новите времена на света?

Искаме да напомним, че шествието у нас е в памет на всички български участници във Втората световна война. Българската армия участва в състава на Червената армия и води ожесточени битки с нацистите. В знак на признателност към това участие след войната ген. Владимир Стойчев е единственият чуждестранен участник в Парада на победата на Червения площад. Нека да припомним и, че доброволците от българска страна за участие във войната са десетки хиляди, докато на страната на Хитлер минават само десетки.

Ето това спира и забранява Столична община.

Безобразно, цинично и арогантно действие.

Въпреки, че не приема незаконното решение, Национално Движение Русофили няма друг избор освен да се съобрази с него.

Заради това приканваме симпатизантите си в София в 10.30 да положим венци и цветя в знак на признателност пред Паметника-костница в Лозенец.

Във всички останали общини също ще има събития, посветени на великата дата и приканваме хората да последват зова на историята и да вземат участие в тях.

Няма кой и как да забрани паметта!

В заключение искам да напомня на съвременните фашисти – русофобите, че без Деня на Победата нямаше да има и Деня на Европа.

НАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО, ПОБЕДАТА ЩЕ Е НАША!

Николай Малинов

Председател на Национално Движение Русофили