Проектът "Северен поток". Схема: "Газпром"

Проектът "Северен поток". Схема: "Газпром"

13 държави в ЕС подкрепят мандат за преговори за “Северен поток” 2

Публикувано от:

13 държави от Европейския съюз (ЕС) подкрепят идеята за мандат на Европейската комисия да води преговори за изграждането на “Северен поток” 2. Този коментар направи комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс и Инвестор.бг

Подкрепата идва от Италия, Скандинавските страни, страните от Източна Европа и Прибалтийските страни, твърдят източници на агенцията.

По-рано днес Марош Шефчович участва в заседанието на министрите на енергетиката от страните от ЕС, но не направи коментар по време на официалната пресконференция след края на срещата. Малтийският министър на транспорта и инфраструктурата Джо Мици обясни пред журналисти, че Съветът е бил информиран за развитието на казуса за новия газопровод в ЕС.

Преговорите ще бъдат водени по време на председателството на Естония и представителят на страната е потвърдил готовността да съдейства за разговорите, коментира Мици.Той допълни, че ЕК е уверила, че сухопътната част на “Северен поток” 2 е в пълно съзвучие с европейските правила в областта на единния вътрешен и енергиен пазар, конкуренцията и околната среда, както и за гарантиране на сигурността на газовите доставки.

Очакванията са, че страните от общността ще дадат своето становище за мандат за преговорите между ЕК и Русия през есента. На този етап настроенията в Брюксел обаче са срещу изграждането на новия газопровод. Оценките са, че общността няма нужда от “Северен поток” 2, който само засилва зависимостта на ЕС от руския природен газ.

Съоръжението има силна подкрепа в Германия, която чрез него ще бъде важен фактор при разпределението на руския природен газ в Европа, особено ако Москва реализира плановете си да спре транзита през Украйна.

По време на заседанието си министрите одобриха още предложението за ревизиране на директивата за енергийната ефективност на сградите. Сега е ред на тристранните преговори между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент, отчете от своя страна комисарят по въпросите на енергетиката и околната среда Мигел Ариас Канете.

Сградите са един от големите енергийни потребители в Европа, формирайки около 40% от крайното енергийно потребление. По тази причина и енергийната ефективност на сградите е от ключово значение за изпълнението на амбициозните енергийни планове.

Подобряването на енергийната еф ективност е най-добрият начин да се постигне заложеното в Парижкото споразумение, отчете още комисарят и допълни, че постигането на целите ще създаде нови работни места в ЕС.

В началото на срещата министрите на енергетиката приеха без дискусии промените относно етикетите за енергийната ефективност на електроуредите.