Втората Световна Война – митове и реалност – Кога започва войната?

Изказване на Молотов по радиото на 22.06.1941г. в 12:00:

Граждани и гражданки на Съветския Съюз!

Днес в 4 часа сутринта, без предявяване на каквито и да е било претенции към Съветския Съюз, без обявяване на война германските войски нападнаха нашата страна.

Тази война ни е наложена не от германския народ, не от германските работници, селяни и интелигенция, страданията на които ние разбираме добре, а от кликата на кръвожадните фашистки управници на Германия, заробили французи, чехи, пояци, сърби, Норвегия, Белгия, Дания, Холандия, Гърция и други народи…

Не за пръв път на нашия народ му се налага да има работа с нападащ го възгордял се враг. Навремето на похода на Наполеон в Русия нашият народ отвърна с Отечествена война и Наполеон претърпя поражение, достигна своя крах…

Нашето дело е право. Врагът ще бъде разбит. Победата ще е наша

Така за първи път, още от първия ден, войната е наречена Отечествена.

В изявление по радиото на 3 юли Сталин я нарича Велика.

Сутринта на 22 юни Гьобелс чете в ефира на немското радио обръщението на Адолф Хитлер…:

Германски народе! Националсоциалисти! Бях потиснат от тежки грижи и обречен на няколкомесечно мълчание. Но настана часът , в който най-сетне мога да говоря открито.

Правителството на Германския райх разполага днес с документи, които доказват, че Русия, за да спечели окончателно Сърбия за войната, е дала на последната уверението, че ще й достави през Солун оръжие, самолети, муниции и друг военен материал срещу Германия.

По този начин Москва не само наруши разпоредбите на нашия пакт за приятелство, но и извърши най-жалка измяна.

Затова днес реших отново да оставя в ръцете на нашите войници съдбата на бъдещето на Германския райх и нашия народ.

Дано Бог ни помогне в тази борба!“

 В този трагичен ден най-бляскавото изявление по радиото е на Уинстън Чърчил, което той отправя от своя сравнително безопасен остров, с присъщото за английската школа великолепие на парламентарна реторика! „ През последните 25 години никой не е бил по-последователен противник на комунизма от мен. Не се отричам от нито една своя дума, казана за него. Но пред разиграващото се сега зрелище всичко бледнее… Виждам руските войници, застанали на прага на своята Родина, да бранят земята, която дедите им са обработвали от незапомнени времена. Виждам ги как защитават своите домове…“

Въпросът е кога започва войната?

 

                                                       Германски войници нахлуват в Полша – 1 септември 1939г.

Докато Втората световна война върви втора година – на 1 септември 1939 година Германия напада Полша, СССР става поредният участник.

На 22 юни 1941г. Германия напада СССР

Тази класическа за историографията гледна точка все повече се подлага на съмнение. Инициативата тръгва от политиците на балтийските републики и Полша и се приема понастоящем от много учени. Предлагат за начало на войната да се смята датата на подписване на пакта „Молотов – Рибентроп“, или 23 август 1939г.

Излиза, че Русия и Германия разпалват заедно световната война. Русия е виновна?

Позицията на учените историци е, че според документите, точната дата на нападението на Полша – 1 септември 1939г. е утвърдена от фюрера още през пролетта на 1939г. Така че, пактът „Молотов-Рибентроп“ нищо не е променил.

Следователно, кой в действителност носи моралната отговорност за въвличане на света в най-жестокото клане в историята на човечествето.?

Планетата встъпва в Световната война постепенно, като слизане по стълба – от едно стъпало на друго, а именно:

Септември 1938г., Мюнхенското споразумение.  По искане на Хитлер, Англия и Франция му отдават безвъзмездно (т.е. подаряват) половин Чехословакия. Може би не като територия, а по-скоро като икономически потенциал.

Март 1938г. Аншлусът. Без да губи време в празни приказки, Германия превзема Австрия.

1936г. Германия не е имала право да разполага войски в Рейнска област – демилитаризирана зона. Но през 1936г. тя праща войски там, с което нарушава всички международни спогодби.

1919г. Във Версай се сключва договор, с който официално приключва Първата световна война.

По силата на Версайския договор само в Европа Германия губи територии, с население 5,5 млн. души. Плюс огромни репарации – обезщетение за страните от Антантата, без Русия.

Германското възраждане е идването на Хитлер на власт. Германските страдания са последствията от Версай.

Във всички учебници и енциклопедии трябва да останат две точни, оправдани и обяснени дати:

1 септември 1939г. и 22 юни 1941г.

 В действителност, не става дума за началото на войната, а за нейния край. Или по-точно – за резултатите от нея.

 

Източник: Война. Митовете на СССР 1939 – 1945, автор Владимир Медински,