Втората Световна Война – митове и реалност – Балада за „позорните“ секретни протоколи.

Съветските власти са допуснали сума ти огромни грешки. Една от тях е укриването на страници от нашата история. Ние не сме изучавали системно цялата история, затова сме податливи на манипулации. Достатъчно е да се изрекат 5% от истината и хората ще изпаднат в ужас и ще започнат да кършат ръце. В края на 80-те години на съветския (тогава още съветски) народ се казваше, че виждате ли, този ужасен Сталин преди самата война е подписал с Хитлер един престъпен пакт…

Или може би Сталин е престъпник, като е подписал този ужасен пакт. В крайна сметка го е подписал и са започнали заедно с Хитлер да си поделят Европа по равно.

Но това, което спестяват на руснаците е, че и другите страни подписват точно такъв „пакт“. А това променя много нещата.

Отначало е упоменато вече Мюнхенското споразумение за подялбата на Чехословакия. Един доста по-циничен акт, в сравнение с прословутите „секретни пртоколи“ на „:Молотов – Рибентроп“ за евентуално разделяне на Полша и Прибалтика на зони на влияние между СССР и Германия. Впрочем, за подялбата на Чехословакия, освен Германия, като хиени на мърша налитат Полша (откъсват Тешинската област в Северна Чехословакия) и Унгария (няколко града на юг).

Веднага след Мюнхен, на 30.09.1938г., Чембърлейн и Хитлер подписват англо-германска декларация за мир.

Малко след това, на 06.12.1938г., е подписана идентична германо-френска декларация.

И така, какво виждаме? Мастилото в Мюнхен още не е изсъхнало, а Франция и Англия тутакси подписват пактове за ненападение с Третия райх. Защо тогава нашият договор с немците за ненападение от 23.08.1939г. да е позорен?

СССР сключва с Германия същия договор, но го прави след всички останали – повтарям, на 23.08.1939г., в Москва.

От гледна точка на повечето съвременни историци, подписването му е абсолютно позорен акт. Позорна е подялбата на „Полша и Прибалтика“ между Хитлер и Сталин. Как тогава да приемем същите договори на Англия и Франция? Защо западните страни да могат да ръфат картата на Европа, а СССР – да не може?

Всъщност, ако погледнем цялостната картина, зловещият СССР, опората на агресията, някак си се губи. Виждаме една държава, която също като другите се грижи за своята сигурност.

Да разбираме ли, че СССР е искал да насочи агресията на Хитлер на запад, към Франция и Англия? Да.

А какво са искали Франция и Англия? Заради какво са се навъртали и подмилквали на Хитлер в Мюнхен? Искали са да насъскат Хитлер срещу СССР. Тогава с какво са по-добри? С какво демократите Даладие и Чембърлейн са по-добри от тиранина Сталин? Сталин ги е надиграл, но това е друга тема.

 

Източник: Война. Митовете на СССР 1939 – 1945, автор Владимир Медински,