Телефонен разговор между Путин и Ердоган завърши с взаимни заплахи

Войнственият турски президент проведе необичаен телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който бяха обсъдени последните промени в обстановката в региона и най-вече в бушуващия в Сирия конфликт.

Според Moscow Times, Реджеп Ердоган е ожесточил обичайната си войнствена риторика, насочена срещу сирийското правителство на Башар Асад. Той заявил на руския си колега, че Турция е стигнала до ситуация, в която повече не може да бъде равнодушна към „масовото унищожаване на хора” в обхванатата от война арабска страна. За учудване на Ердоган, Путин побеснял и категорично предупредил турския президент да не се намесва за в бъдеще във вътрешните работи на Сирия, защото в противен случай Русия е готова да попречи на Турция да разгърне катастрофална война в региона.

Потресеният Ердоган попитал Путин дали това означава пряка заплаха за Турция, на което руският президент отвърнал:”Господин президент, Вие можете да интерпретирате думите ми, както поискате”.

Руският държавен глава напомнил на Ердоган горчивите факти от грешната и агресивна политика на Турция по отношение на кризата в Сирия, която допринесе за смъртта на десетки хиляди невинни граждани. Путин призова страдащия от мания за величие турски президент да се въздържа от подкрепа на терористите-джихадисти, които създадоха тренировъчни лагери и зони за сигурност на територията на Турция.

Русия и Турция се различават коренно в позициите си по отношение на конфликта в Сирия. Турция иска смяната на режима в страната, докато Русия остава една от най-верните привърженици на режима на Башар ал-Асад.