„Россотрудничество” пуска марки по случай 135-годишнината на дипломатическите отношения между Русия и България

На 7 юли Русия и България честват 135 години дипломатически отношения между нашите две страни.

През 1878 година приключи Руско-турската освободителна война. В малкото тракийско село Сан Стефано беше подписано примирието, завършило триумфалния поход на руските войски срещу Истанбул. Османската империя подписа мирния договор, признал автономията на бившата си провинция.

През май тази година, по случай юбилея, на посещение в България ще дойде министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров. На официално посещение ще пристигне и председателят на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин. А наесен, по покана на председателя на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко, на посещение в Москва ще дойде председателят на Народното събрание на България Михаил Миков.

По случай знаменателната дата „Россотрудничество”, при съдействието на Федералната агенция за съобщения на Русия, пуска юбилейни марки. Върху проекта ще се трудят както руски, така и български художници, разказа в интервю за наш кореспондент директорът на „Россотрудничество” Виктор Баженов.

Според него, към юбилея през юли ще бъдат пуснати няколко тематични серии марки. Първата категория ще е свързана с националните празници. Например, намислен е големият проект, посветен на 3 март – Деня на освобождението на България от османско иго. Тук са важни такива символи, като паметникът на Шипка.

Отбраната на Шипка е един от ключовите и най-известни епизоди на Руско-турската война. След форсирането на Дунав, главнокомандващият руската армия генерал Гурко решава незабавно да превземе балканските проходи за да осигури напредването на войските в Турция.

Един друг сериозен проект също си заслужава голямо внимание, продължава Виктор Баженов. Също тази година ще пуснем серия, посветена на 100-годишнината на храм „Св. Николай Чудотворец” в София. Храмът е основан през 1907 година и се предназначаваше за дипломатическата мисия на Русия в България. И до ден днешен този храм е място не само за молитви, но е и символ на родството на Руската и Българската православна църква, на вечното приятелство на двете ни страни.

Като цяло, според Виктор Баженов, са обхванати 460 исторически обекта. Предстои ни една мащабна и много интересна работа, в рамките на която „Россотрудничество” създава тематиката на марките, а Федералната агенция за съобщения на Русия я реализира.