Първите камиони с хуманитарна помощ от Русия пристигнаха в Луганск

Първите камиони от руския хуманитарен конвой вече са в Луганск, съобщи Life News.

Към обяд на 22 август руското външно министерство обяви тръгването на колоната от руски камиони от пропускателния пункт „Донецк-Изварино“ в посока Луганск. Решението бе свързано с това, че Украйна умишлено протакаше процеса, като измисляше различни предлози, за да не допусне хуманитарния конвой през границата.

“Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани и затова руската страна взе решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск”, заявиха от руското външнополитеческо ведомство.

Припомняме, че руският хуманитарен конвой потегли от Москва на 12 август. Камионите са натоварени с 2 000 тона храна, медикаменти, питейна вода и др. : 400 тона зърнени култури, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицинско оборудване и лекарства, 69 електростанции и 12 000 спални чували.

Междувременно, днес руски журналисти се озоваха под минометен обстрел в Луганск, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република. По данни на опълченците, няма пострадали в резултат от обстрела.

В същото време президенстката администрация на Русия и Украйна обсъди в телефонен разговор въпроса с хуманитарния конвой, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„И двамата представители акцентираха върху недопустимостта от провокации в хода на придвижването на руския конвой“, заяви Песков. „Иванов и Ложкин се изказаха в полза на скорошното и без инциденти завършване на операцията по доставяне на руската хуманитарна помощ“, допълни още прессекретарят на руския държавен глава.