Путин предлага да се опрости визовият режим за туристите от БРИКС

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде опростен визовият режим за туристически групи от страни от групата БРИКС (Бразилия, Индия, Китай, ЮАР), предава ТАСС.

Според руския и световния опит като цяло либерализацията на визовия режим почти винаги води до увеличаване на туристическия поток, каза президентът на заседание на президиума на Държавния съвет, посветено на развитието на туризма в страната, съобщава БТА.

Той посочи като примери отношенията с Израел – след отмяната на визите израелските туристи в Русия са се увеличили над два пъти. Подобна е и ситуацията с Турция и Южна Корея, туристите от които са се увеличили със съответно 41 процента и 40 процента.

Руската агенция по туризма (Ростуризъм) предложи да бъде въведено задължително вземане на пръстови отпечатъци при издаването на визи за европейци като отговор на процедурата, въведена от европейските страни. Органът обаче призна, че подобна мярка ще доведе до незабавно намаляване на туристическия поток.

Путин предложи също така да бъде създаден единен регистър на туристическите агенции, за да се засили прозрачността на пазара. Пазарът трябва да бъде освободен от фирми еднодневки и всякакви мошеници, посочи президентът на Руската федерация.

Създаването на подобен регистър ще помогне да се осигури и контрол и прозрачност на целия цикъл – от производството до реализацията на туристическия продукт. Ще позволи да бъдат заложени високи професионални изисквания и корпоративни стандарти в туристическия бранш, да се засили отговорността на туроператорите към крайните потребители, посочи още руският държавен глава.

Той призова да бъдат потърсени начини за привличане на частния бизнес към инвестиции в сферата на туризма, включително в регионите на руския Далечен изток. За развитието на вътрешния туризъм обаче е необходимо да бъде увеличена достъпността на вътрешните превози, отбеляза Путин.

Президентът също така възложи на правителството да направи инвентаризация на санориумите и курортите и да определят кои са проблемите в сектора.

 

По статията работи: Миглена Иванова, investor.bg