Заради страха от следващия супервирус Западът се обръща към съветската медицина

Повишаващата се резистентност на бактериите към антибиотици и съвременно лечение предизвиква все повече тревога у учените. Световната здравна организация предупреждава за „пост-антибиотична ера“, в която досегашните лекарства няма да имат ефект, а микробите ще са в пъти по-мощни. Здравните служби в Европа и САЩ вече са склонни да търсят решението в Русия, където все още се прилагат методи отпреди 95 години, пише „Ройтерс“.

От откритието на първия антибиотик през 20-те на миналия век – пеницилинът, западната медицина разчита почти изцяло на този тип атака срещу микроорганизмите. Появата на силно агресивни и резистентни заразии в близкото минало обаче (като метицилин-резистентния стафилокок и мултилекарствената резистентна туберкулоза) карат учените все по-усилено да търсят алтернативи.

Затова Западът обръща поглед към Изтока. За лечение на инфекциозните заболявания в Русия, а също и в Грузия и Полша се използват бактериофагите. Фагите са вирусни частици, които взаимодействат с бактериите. Различни видове от тях могат да убиват или неутрализират заразните микроорганизми, без да вредят на човешките клетки. Този метод обаче никога не е бил изпитван в Европа и САЩ. 1305096072_233585

Така за пръв път тази година Европейската комисия реши да финансира международно клинично изпитване на терапията с бактериофаги. То ще се тества върху пациенти във Франция, Белгия и Швейцария, а бюджетът е 3.8 милиона евро. Миналия месец Европейската агенция по лекарствата пък за пръв път в историята си проведе семинар и дискусия по темата за бактериофагите. В Щатите също задвижват подобни изследвания и дискусии. Там фагите са един от седемте приоритети, набелязани за възможно решение срещу антибиотичната резистентност.

Всъщност бактериофагите не са напълно пренебрегнати в западната медицина. През 1930 г. се появяват първите лекарства с такъв състав и влизат отново на пазарите през 2006 г., но в много малък мащаб. Пречката е, че не са проведени достатъчно клинични изпитвания с тях, за сметка на дългогодишното концентриране на учените върху антибиотиците. Пречка за бъдещето пък е това, че в момента много малко фармацевтични компании инвестират в тази насока.

По времето, в което на запад процъфтяват антибиотиците, учените в Русия са изолирани от иновациите и вървят в друга посока. Сега страната е световен лидер в изследването и развиването на терапията с фаги. Институтът „Елиава“ в грузинската столица Тбилиси също е сред лидерите в тази медицина – там с терапията с бактериофаги се правят изследвания от 1923 г. насам. В Полша, която е членка на ЕС, алтернативното лечение се предлага в малка ниша и е само помощна терапия, защото иначе не е одобрена от европейските институции.

Източник: в. Дневник