Загубите в украинската армия се увеличават

Загубите в редиците на украинската Национална гвардия растат. В резултат на ожесточени сражения с опълченците в югоизточна Украйна, само през последното денонощие са загинали 107 украински боеца и ранени 75. Това съобщиха от щаба на ДНР, предаде RT.

Както стана известно по-рано днес, вчера на 24 август, опълченците са променили напълно тактиката си, като прегрупираните им подразделения са преминали в контранастъпление.

В резултат на настъплението, в обкръжение се оказаха щабът на 68-ми армейски корпус, 28-ма и 30-та механизирани бригади, а също 95-та аеромобилна бригада към Въоръжените Сили на Украйна. Заедно с тях са обкръжени и наказателните батальони „Айдар”, „Донбас” и „Шахтьорск”.

По данни на щаба на ДНР, в хода на контранастъплението на опълченците през последните дведенонощия са били унищожени: батарея от 4 установки „Смерч”, 12 установки „Град”, 17 танка, над 30 БТР-а, около 50 автомобила с боеприпаси. Превзети са 7 склада с голямо количество боеприпаси, материални средства, хранителни продукти, които нацгвардейците са иззели от местното население по време на „прочистването”, в това число са и няколко джипа.

По-рано днес, в района на Степановка, Амвросиевка и Степано-Кринка още една група от украински части бе обкръжена от опълченците на ДНР. „Опълчението превзе над 40 танка, около 100 единици бронетехника, около 50 пускови установки „Град” и „Ураган” и над 60 единици оръдия полева артилерия и миномети”, съобщиха от щаба на ДНР.

Опълченците са успели да установят контрол върху три населени места близо до Донецк – Луганское, Светлое и Доля, се казва в ежедневния отчет на опълчението на непризнатата Донецка народна република.

Освен тези три населени места, опълченците са успели да превземат и голяма част от Еленовка.

В хода на нощния бой до Новоивановка, опълчението е унищожило колона от 8 товарни автомобила с боеприпаси.

«В момента, под ударите на артилерията, украинските военни и нацгвардейците изоставят блокпостовете и опорните позиции, отстъпвайки разхвърлени на групи в посока на Мариупол», се казва още в сойбщението на ДНР.

По този начин, сутринта в понеделник на 25 август, опълченците са блокирали като минимум 7 000 украински военни, които разполагат със: 120 танка, с над 380 единици бронетехника, с около 100 установки за залпов огън «Град» и «Ураган».