ЕС ще признае Крим за руски

Брюксел разделя санкциите на „кримски“ и „украински“

Европейският съюз има готовност да признае Кримския полуостров за руска територия като част от усилията за нормализиране на отношенията с Москва. Това твърди АФП, като се позовава на вътрешен документ, изготвен от Службата за външни действия на Еврокомисията, която се ръководи от външния министър на ЕС Федерика Могерини.

Работният план предлага възможни теми за постепенно възстановяване на отношенията с Москва. Сред тях са проблемите на глобалната външна политика, търговията и сътрудничеството в области като енергетиката, визовата политика и климатичните изменения, пише pressadaily.
В документа се посочва, че постъпките за повторно ангажиране на диалога с Русия, един от основните търговски партньори на Европа, не означават възстановяване на взаимоотношенията на нивото отпреди анексирането на Крим през март 2014 г.

Всяка промяна обаче ще зависи от напредъка в прилагането на мирното споразумение, подписано в Минск през септември, което предвижда трайно прекратяване на огъня в Донбас и признаване на украинската конституция и законодателство.

Европейските дипломати посочват, че един от начините за напредък в дебата с Русия е „ясното разграничаване на санкциите, свързани с Крим, от тези, наложени заради дестабилизирането на Източна Украйна“.
Ходът ще е ясно признаване на действията на Москва в Крим за легитимни, особено предвид факта, че присъединяването на полуострова не е част от Минското споразумение, коментират наблюдатели.