ЕС тихомълком се съгласи да премахне ограниченията върху доставките на оръжие за Киев

Руското външно министерство излезе с официален коментар по повод на това, че страните от ЕС в хода на неотдавнашното заседание в Брюксел се договориха за свалянето на ограниченията за внос в Украйна на оръжие, което може да бъде използвано за вътрешни репресии. При това те са направили това „тихомълком“. Също така е бил разрешен и вносът в Украйна на военни технологии и оборудване.

„Страните от ЕС „тихо“ се съгласиха да премахнат ограниченията върху доставките на въоръжение за Украйна, което може да се използва за вътрешни репреси“, заявиха от руското външно министерство. „По време на неодавнашното заседание на европейския съвет в Брюксел, лидерите на страните-членки на ЕС „тихомълком“ са се споразумели за снемането на ограниченията за доставки на въоръжение за Украйна, което може да се използва за вътрешни репресии. Разрешен е също така износът на военни технологии и оборудване“, допълниха още от МВнР на Русия.

Руското външно министерство отбелязва факта, че действалите по-рано ограничения са били въведени по времето на Янукович, когато на „Майдана“ е имало яростно противопоставяне между въоръжените национал-радикали и на практика невъоръжените органи на реда. „Действащите по-рано ограничения бяха въведени с решение на Съвета на ЕС на 20 февруари, когато на власт бе президентът Янукович и когато на Майдана продължаваха сблъсъците между въоръжените национал-радикали и на практика невъоръжениет органи на реда. Тогава в Евросъюза сметнаха за неправилно да се доставя оръжие за „режима на Янукович“, се казва в изявлението на руското ведомство.

От министерството подчертават, че сега, въпреки продължаването на водената от киевските власти военна операция в югоизточната част на страната, в ЕС сметнаха за необходимо да възобновят издаването на лиценза за внос на оръжие и военно оборудване. „Сега, въпреки продължаващата в Източна Украйна операция, ЕС счете за необходимо да възобнови издаването на лицензи за износ на военно оборудване в пълен размер“, изтъкват от ведомството.

„Разбираемо е защо ЕС старателно премълчава неоспоримите факти за обстрела от Украйна на руска територия: перспективата да усетят собственото си участие в подобни актове, сигурно предизвиква дискомфорт у Брюксел“, заявяват още от руското министерство.

От ведомството са убедени, че решението на ЕС не само показва двоен стандарт, но е в разрез с приетите от самия Евросъюз правила за контрол на износа на военна технология и оборудване.

„Видимо в Брюксел за постигането на съмнителни политически цели, са готови не само да гледат през пръсти на изпълняването от страна на Киев на международните задължения, но и да нарушат изискванията на своите собствени документи“, се казва още в изявлението.

Руското министерство призова колегите си от ЕС да следват логиката, а не наставленията от Вашингтон. „Решението за ограничаване на доставките на оръжие и спецоборудване в Украйна трябваше да бъде въведено след началото на така наречената „антитерористична операция“ в Донбас и Луганска област. Но и сега не е късно да се възобнови съответната забрана. Без нея отговорността на ЕС за продължаващите кръвопролития в Югоизточна Украйна ще се увеличава“.