Ердоган се извини на Путин за сваления Су-24

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се е извинил писмено на руския президент Владимир Путин за гибелта на пилота на Су-24. Това съобщи пред журналисти говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, а след това цитати от писмото на турския лидер бяха публикувани на сайта на Кремъл, предаде ТАСС.

По този начин, извинението, което изискваше руската страна, бе дадено от Ердоган почти седем месеца след трагедията.

„Президентът на Руската федерация Путин получи послание от президента на Турция Ердоган, в което турският лидер изразява своя интерес от разрешаването на ситуацията, свързана с руския военен самолет“, каза представителят на Кремъл.

„Ердоган изразява дълбоко съжаление от случилото се и подчертава готовността да направи всичко възможно за възстановяването на традиционно приятелските отношения между Турция и Русия, както и готовност съвместно да реагират на кризисните събития в региона и в борбата срещу тероризма“, отбеляза Песков.

Както съобщи пресслужбата на Кремъл, в посланието се отбелязва, че Русия за Турция е приятел и стратегически партньор, с които турските власти не искат да развалят отношенията си. „Ние никога не сме имали желание да сваляме самолета, принадлежащ на Руската федерация“.

По-нататък в писмото се казва, че „поемайки върху себе си всички рискове и полагайки големи усилия, ние взехме тялото на загинали руски пилот от сирийските опозиционери и го доставихме в Турция“. „Организацията на предпогребалните процедури бе проведена в съответствие с религиозните и военни процедури. Всичко това бе проведено от нас на ниво, достойно за турско-руските отношения“, се отбелязва в текста на посланието.

Ердоган изразил съчувствие и дълбоки съболезнования на семейството на загиналия руски пилот. „Казвам, съжалявам. С цялото си сърце споделям болката. Семейството на руския пилот ние приемаме като турско семейство. В името на облекчаването на болката и тежестта от нанесените щети ние сме готови за всяка инициатива“, подчертал турският президент.

В посланието се отбелязва още, че по отношение на турския гражданин, чието име се асоциира със смъртта на руския пилот, е започнато и в момента се провежда разследване.