"Георгиевска лента" е памет за Победата

В навечерието на 65-годишнината на честването на Победата над фашизма в Русия стартира обществената акция „Георгиевска лента“. Тази акция съществува 6 години и вече стана традиция. Пролет, май, Денят на Победата за милиони хора в Русия се асоциират с черно-оранжевата лента. Това е символ на войнишката храброст и героизъм. В дореволюционна Русия тази лента украсяваше Георгиевския кръст – висшата награда за войници. През годините на Великата Отечествена война тя беше използвана при създаването на орден „Слава“.

На една от съживените улици в центъра на Москва група студенти-доброволци раздават на минувачи и шофьори на колите черно-оранжеви лентички. Някои хора се задържат край младежите и ги молят за още лентички за свои приятели и познати… „За да станеш участник в акцията, е достатъчно да си окачиш една лента на облеклото, чантата или да я вържеш някъде на колата“ – казва 20-годишната Альона Петрова:
– Тази лента е символ на нашата памет за Победата, Черно-оранжевия цвят са цветове на пушека и огъня. Тази лента я раздаваме безплатно през периода от 22-ри април до 12-ти май. Смятам, че ние всички сме длъжни да помним за това, което са направили за нас нашите деди и прадеди, защото само на тях дължим това, че днес се учим, работим, живеем в онзи свят, който съществува днес. И би ми се искало по някакъв начин да направя и свой принос в поддържането на тази памет.
Акцията беше намислена през 2005 година от журналисти и студенти. През тези години са раздадени близо 50 милиона ленти. При това географията на акцията постоянно се разширява. „Георгиевската лента“ се появи не само по улиците на руските градове, но и в страни от ОНД, Европа, Азия, Америка, казва заместник главният редактор на агенция РИА-НОВОСТИ Сергей Вихухолев:
– В чужбина тази акция също се ползва с голямо уважение, и популярността й нараства не само сред нашите сънародници, но и сред хората, които знаят историята за Великата Победа през 1945 година. Преди всичко в страните-съюзнички по антихитлеровата коалиция – Франция, Великобритания, САЩ. Дойде молба от руското посолство във Виетнам. Интересно е, че „Георгиевската лента“ е известна дори в тази далечна страна.
На 9-ти май черно-оранжеви ленти ще бъдат окачени на облеклото на всички участници в парада на Червения площад в Москва – от ветерани и курсанти, до президенти и правителствени ръководители на различни страни, които ще се съберат в руската столица за честването на Деня на Победата.

Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2010/04/22/6784510/.