Антон Киссе: Българите в Донбас са над 6000 души, имат нужда от лекарства и храни

В интервю за Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, който е и депутат във Върховната рада, потвърди, че в рамките на четвъртата мобилизация се очаква от Одеска област /най-заселената от българите  област в Украйна/  да бъдат призовани за участие във военните действия 4014 души.

На въпрос на водещия, може ли човек да откаже призовка за мобилизация, Киссе отговори, че „не можеш да откажеш мобилизацията, защото според указа на президента, човека се вика, минава медицински преглед и след това му назначават срок за мобилизация.  Мобилизацията отказват всички – не само българи, има и молдовци, има и руснаци, и украинци, и гагаузи, които по различни причини нямат желание да участват“, уточни Киссе.

„Ние сме граждани на Украйна и България в тази посока няма да ни помогне – има закони, които щем-не щем трябва да ги изпълняване. България може да ни помогне чрез своята дипломация да влияе на процеса чрез Европейския съюз за намирането на мирен изход от ситуацията. Това е най-голямата помощ. Няма какво да говорим – българи, руснаци, гагаузи, целият народ е напрегнат и има големи проблеми. Украйна е в критическа ситуация. Българите в Украйна знаете, че живеят в Одеска област компактно, в Запорожка област компактно, повече от 6000 души живеят в Донбас, където сега им готвим хуманитарна помощ – брашно, олио, продукти, които да закараме на нашите българи. Подготвяме камион с помощи, които да закараме на българите в Донбас. Разбира се, на всички няма да помогнем, трябва да се помогне да стабилизираме положението в държавата“,  каза  Антон Киссе  и допълни, че който иска, засега  може да напусне страната. Много украинци  работят в Русия, в Полша, в други държави, в това число има и хора в България и в Румъния.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна спомена, че  най-тежко е може би положението на тези българи, които живеят в Донбас, „6000 българи имаме там, които живеят. Ако може България да помогне с хуманитарна помощ, да изпрати там лекарства, продукти. Хората пишат писма, звънят и молят за помощ. Сега ние работим по тази задача със запорожките българи, защото там е по-близко. Запорожието е на по-кратко разстояние и ще им окажем оттам съдействие, до края на тази седмица трябва да ги подкрепим. Имах срещи с кметове на нашите райони – има задачи, които трябва да поставим на областните ръководства, на министерството на отбраната. Ще поставим въпроса за тези вълнения, явно има причина хората да протестират. Тази причина е свързана с неефективността на работата на властите.“

„По повод помощта- мога да ви кажа как Полша реагира за украинците с полски произход в Донбас, сподели Киссе. Малко над 100 души бяха там, но тя им даде възможност да напуснат критичната зона. Но българите там са повече – не 100 души, а хиляди и проблемът е голям. Просто ви казвам какво направи Полша, а ние вървим по друг път, като правим опити да им помогнем с хуманитарна помощ“.

В средата на януари с военни самолети Полша евакуира 178 украински граждани от полски произход – главно семейства с деца, от военната зона в Източна Украйна