Американски медии не поискаха да се срещнат с украинските военни, потърсили убежище в Русия

Американски журналисти отказаха поканата на руското външно министерство да посетят руско-украинската граница и да се срещнат с украинските военни, които потърсиха убежище в Русия, заяви заместник-говорителят на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Това се случи онзи ден… Сутринта информационните агенции разпространиха информацията, че повече от 400 украински военни са потърсили убежище в Русия. Разбирайки, доколко е важно за журналистите, особено чуждите, да се срещнат с представители на ВС на Украйна и от първо лице да разговарят с тях. Така те могат да разберат каква е мотивацията на украинските войници и истинските причини за постъпките им. Затова ние решихме да поканим група от чужди кореспонденти в Ростовска област“, заяви Захарова.

В крайна сметка се събира група от около 40 журналисти, но сред международните кореспонденти няма нито един представител на водещите американски издания.

„Освен от агенция Bloomberg, нямаше нито един журналист от американските медии!!!“ пише Захарова на страницата си във Facebook. Представители на CNN, The New York Times, The Washington Post, The Christian Science Monitor са отказали да посетят мястото и да разговарят с украинските военни, съобщи още Захарова.

„На какво се основават тогава техните материали, щом отказват да се срещнат с първоизточника?!“, озадачена е заместник-говорителят на руското външно министерство.

Най-странна била постъпката на журналист от Reuters. Той се записал в списъка, дошъл на летището, размислил и в крайна сметка не отишъл.

„Нас ни упрекват, че общуваме недостатъчно с западните медии и това, според тях, е причината за информационна блокада на Русия. Но фактите показват друго: ние говорим, но те не искат да чуят, или по-скоро им забраняват“, подчерта Захарова.