Хибридната война 2.0 срещу Глобалния Юг дори още не е започнала. Колебаещи се държави, вие всички бяхте предупредени

Хакерите на американските  аналитични центрове (Think Tank Land) не са добре запознати с Монтен: „На най-високия трон в света ние винаги ще седим само на собствените си задни части.“

Високомерието кара тези екземпляри да предполагат, че техните хилави  задни части са над всички останали. Резултатът е, че смесицата от арогантност и невежество като търговска марка, винаги завършва с разобличаване на предсказуемостта на техните прогнози.

Американските аналитични центрове (Think Tank Land), опиянени от аурата на властта, която са създали, винаги телеграфират предварително какво са намислили. Такъв беше случаят с проект 9/11 („Имаме нужда от нов Пърл Харбър“). Такъв беше случаят с доклада на RAND за прекомерното разширяване и дисбалансиране на Русия. И сега това е случаят с предстоящата американска война срещу БРИКС, както беше очертано от председателя на базираната в Ню Йорк Eurasia Group.

Винаги е мъчително да страдаш заради интелектуално плитките мокри сънища на американските  аналитични центрове (Think Thank Land), маскирани като „анализи“, но в този конкретен случай ключовите играчи на Глобалния Юг трябва да са категорично наясно какво ги очаква.

Очаквано, целият „анализ“ се върти около неизбежното, съкрушително унижение за Хегемона и неговите васали: какво се случва след това в страна 404, известна също – засега – като Украйна.

Бразилия, Индия, Индонезия и Саудитска Арабия  се отхвърлят като „четирите основни неутрални“, когато става въпрос за прокси войната на САЩ/НАТО срещу Русия. Това е същият стар троп „ или си с нас  или си против нас“. Но след това ни представят шестте основни виновници за Глобалния Юг: Бразилия, Индия, Индонезия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция. В поредния груб, местен ремикс на крилатата фраза (Swing state – колебаещи се щати), отнасяща се до американските избори, те се квалифицират като ключови колебаещи се държави, които Хегемонът ще трябва да съблазни, убеди, сплаши и заплаши, за да осигури своето господство в „международния ред, основан на правила“ .

Саудитска Арабия и Южна Африка са добавени към предишен доклад, фокусиран върху „четирите ключови неутрални“.

Манифестът на колебаещите  се държави отбелязва, че всички те са членове на Г-20 и са „активни както в геополитиката, така и в геоикономиката“ (наистина ли? Това са извънредни новини). Това, което не се казва е, че три от тях са членове на БРИКС (Бразилия, Индия, Южна Африка), а другите три са сериозни кандидати за присъединяване към БРИКС+: дискусиите ще бъдат интензивни на предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август.

Така че е ясно какво представлява манифестът на колебаещите  се държави: призивът към война на Америка срещу БРИКС.

И така,  БРИКС  не е придобил голяма сила

Манифестът на колебаещите  се държави таи мокри мечти за тясна и приятелска поддръжка на отдалечаващите се от Китай. Глупости: засилена търговия в рамките на БРИКС+ ще бъде дневен ред отсега нататък, особено с разширената практика на търговия в национални валути (вижте Бразилия-Китай или в рамките на АСЕАН), първата стъпка към повсеместна дедоларизация.

Колебаещите се държави се характеризират като „не ново олицетворение“ на Движението на необвързаните (NAM) или „други групировки, доминирани от Глобалния юг, като Г-77 и БРИКС“. Разговор за показателен абсурд. Всичко е свързано с BRICS+, който вече разполага с инструментите (включително NDB, банката на BRICS), за да направи това, което NAM никога не е успял да направи по време на Студената война: да създаде основата на нова система, която заобикаля Бретън Уудс (Bretton Woods) и принудителните блокиращи механизми на Хегемона.

Що се отнася до твърдението, че BRICS „не е придобил голяма сила“, което само свидетелства за космическото невежество на американските аналитични центрове ( Think Tank Land ) за това какво представлява BRICS +.

Позицията на Индия се разглежда само от гледна точка на това, че е член на Четворката – дефинирана като „водени от САЩ усилия за балансиране  на Китай“. Корекция: сдържане на Китай.

Що се отнася до „избора“ на колебаещите се държави да избират между САЩ и Китай по отношение на полупроводници, изкуствен интелект, квантова технология, 5G и биотехнологии, това не е въпрос на „избор“, а до какво ниво те са в състояние да поддържат натиска на Хегемона да демонизира китайските технологии.

Натискът върху Бразилия, например, е много по-силен, отколкото върху Саудитска Арабия или Индонезия.

В крайна сметка обаче всичко се връща към неоконсервативната мания на Щраус: Украйна. Колебаещите се държави, в различна степен са виновни за противодействието и/или подкопаването на санкционното слабоумие. Турция, например, е обвинена , че доставя артикули с „двойна употреба“ на Русия. Нито дума за финансовата система на САЩ, която злобно принуждава турските банки да спрат да приемат руски разплащателни карти MIR.

Ако се говори за приемане на желаното за действително,  то тази крилата мисъл се откроява сред многото: „Кремъл изглежда вярва, че може да оцелее, като насочи търговията си на юг и изток.“

Е, Русия вече прави страхотни пари в цяла Евразия и в огромното пространство на Глобалния Юг.

Икономиката се рестартира (движещи сили са вътрешният туризъм, машиностроенето и металургията); инфлацията е само 2,5% (по-ниска от където и да е другаде в ЕС); безработицата е само 3,5%; и ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина каза, че до 2024 г. растежът ще се върне към нивата преди СВО.

Американските аналитични центрове са изначално неспособни да разберат, че дори ако страните от BRICS+ все още имат някои сериозни проблеми с търговските кредити, които трябва да се изглаждат, Москва вече демонстрира как дори подразбиращата се твърда подкрепа на валутата може незабавно да промени играта. В същото време Русия подкрепя не само рублата, но и юана.

Междувременно керванът за дедоларизация на Глобалния Юг неуморно се движи напред, независимо от това как прокси военните хиени продължават да вият в мрака. Когато пълният – зашеметяващ – мащаб на унижението на НАТО в Украйна се разгърне, може би до средата на лятото, високоскоростният влак за дедоларизация ще бъде напълно натоварен, без спиране.

Предложение, което не можете да откажете“ се завърта отново

Ако всичко изброено вече по-горе не е достатъчно наивно, манифестът на колебаещите се държави удвоява залога за ядрения фронт, с обвинение за „бъдещи рискове от (ядрено) разпространение“: особено – кой още – Иран.

Между другото, Русия се определя като „средна сила, но намираща се в упадък“. И „хипер-ревизионист“ в добавка. Господи, с такива „експерти“ американците дори не се нуждаят от врагове.

И сега, можете да се извините, че се смеете:  Китай е обвинен, че се опитва да ръководи и кооптира БРИКС. „Внушението“ – или „предложението, което не можете да откажете“, в мафиотски стил – към колебаещите се държави е, че не можете да се присъедините към „ръководена от Китай и подпомагана от Русия организация, която активно се противопоставя на Съединените щати“.

Посланието е недвусмислено: „Заплахата от китайско-руско кооптиране на разширения БРИКС – и чрез него, на Глобалния Юг – е реална и трябва да бъде разгледана.“

А ето и рецептите за решаване на този проблем.  Поканете повечето колебаещи се държави на Г-7 (това беше жалък провал). „Още посещения на високо ниво от ключови дипломати на САЩ“ (приветствие за дистрибутора на „бисквитки“  Вики Нюланд). И не на последно място, мафиотски тактики, като в „по-гъвкава търговска стратегия, която започва да разбива енигмата за достъп до пазара на САЩ“.

Манифестът на колебаещите се държави не можеше да не изпусне „топ котката от торбата“, като предричаше, по-скоро се молеше, че „напрежението между САЩ и Китай ще ескалира рязко и ще се превърне в конфронтация в стила на Студената война“. Това вече се случва – отприщено от Хегемона.

Какво следва? Много желаното и въртящо се до смърт „отделяне“, принуждаващо колебаещите се държави да се „изравнят по-тясно с едната или другата страна“. Отново и отново е „ти си или с нас, или против нас“.

И така. Сурова, в плът – с вградени завуалирани заплахи. Хибридната война 2.0 срещу Глобалния Юг дори не е започнала. Колебаещи се държави, всички бяхте предупредени.

Пепе Ескобар

Независим, геополитически анализатор, писател и журналист

Международно движение на русофилите

Източник:

https://strategic-culture.org/news/2023/06/10/the-hegemon-will-go-full-hybrid-war-against-brics/