Пиер де Гол призовава за мир с Русия

Западът, който полага усилия за по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна, само ще доведе  до смъртта на хора и колапса на икономическата сфера, смята Пиер де Гол, потомък на бившия френски президент генерал Шарл де Гол. Това казва той по време на заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“, съобщава ТАСС. По негово мнение, крайният резултат ще бъде отслабването на самата Европа.

Френският общественик отбелязва, че конфликтът има идеологически характер, затова се ползва с такова внимание във всички страни, популяризиращи идеята за многополярност.

Единствено в дипломатическата плоскост може да се търси изход от конфликта, подчертава де Гол. Остава само да се надяваме на здравия разум, който рано или късно трябва да възтържествува в западните страни, добавя той. Също така от голямо значение е огромният масив от културно-историческо наследство, свързващо Русия и Европа. То ще помогне да се преодолее раздорът. Дипломацията и приятелството ще надделеят, изразява увереност Пиер де Гол и призовава за мир и приятелство с Русия.

Желанието за отказ от руската култура, тя да бъде отменена,  свидетелства само за слабостта на Запада, заявява той, подобни опити нямат смисъл. В Европа доминират идеите за потребление, а характерно за Русия е „постоянно търсене на духовното и висшето“.

Пиер де Гол нарича Русия главен пазител на християнските и общочовешки ценности.

 

Пиер де Гол е  учредител на Международното движение на русофилите.

Източник:

vseruss.com/per-de-goll-prizval-k-miru-s-rossiej/