БЪЛГАРСКИЯТ ВЪЗЕЛ: ДА ИЗПРАЩА ИЛИ ДА НЕ ИЗПРАЩА ОРЪЖИЯ?

Сега въоръженият конфликт в Украйна е във вниманието на много хора в Европа. Дори малко след украинския Майдан през 2014 г. имаше прогнози, че този преврат ще доведе до огромна криза и е възможен голям въоръжен конфликт. И така се случи, и в тази ситуация е важно да се намерят реални начини за разрешаване на кризата. Уви,засега е очевидно, че се полагат много усилия за разпалване на конфликта. Доставките на оръжие за украинската армия е мащабно явление, те идват от няколко десетки държави. През 2022 г. официално България не е участвала  в изпращане на оръжия за Украйна, докато САЩ, Литва, Латвия, Германия, Норвегия и редица други страни ги доставяха в големи количества. Уви, по-късно страната официално се включи във въртележката на военната помощ за Украйна. Съвсем скоро големи пратки бронирана техника ще бъдат изпратени в Украйна.

Още през януари 2023 г. стана напълно ясно, че България активно помага на украинската армия. Това предизвика вълна от възмущение, още повече, че постепенно станаха ясни подробности за това как през 2022 г. от България тайно са транспортирани оръжия и дизелово гориво за украинската армия. Доставките на оръжие и гориво започват в средата на април, главно през Полша, малко след посещението на министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в София. Освен маршрута през Полша, част от оръжията за Украйна са транспортирани от България през Унгария и Румъния.

Сензационни подробности за оръжейните доставки

През януари 2023 г. Кирил Петков, който беше министър-председател до август 2022 г., каза, че от април до август от получените от чужбина в Украйна оръжия, повече от 30 процента са доставени от България, включително съветските танкове Т-72. Интересни подробности за подобни процеси се появяваха и преди. Така през юни 2022 г. шефът на  „Кинтекс“ Александър Михайлов беше уволнен, а няколко дни по-късно той заяви, че самолети с оръжия са излитали от България към полското летище Жешов. „По-голямата част от товара се състоеше от 122-мм ракети за реактивни системи за залпов изстрел „Град“, – отбеляза А. Михайлов. Мащабите определено не са малки.

В българския парламент заседават представители на шест политически партии, две от които са категорично против военната помощ за Украйна, четири са „за“. На 8 декември 2023 г. по време на дискусии по темата за оръжейните доставки на Украйна в българския Парламент се стигна до сбиване: депутатът Ивайло Чорбов се нахвърли върху друг депутат Манол Пейков. След намесата на  други депутати боят беше прекратен. На това  заседание лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов открито заяви: „България дава милиарди на Украйна за сметка на собствените си граждани. Защо трябва да се намесваме в този конфликт, защото всъщност някои експерти оценяват Украйна като провалена страна. След изказването му опонентите на К. Костадинов вдигнаха шум, наложи се заседанието да бъде прекъснато за 15 минути.

Все пак ситуацията е следната: в близко бъдеще от България към Украйна ще бъдат изпратени голям брой бронирани машини. Това са над 100 бронетранспортьора съветски образец и 14 танка. Тръгването малко се забави поради промяна в плановете за изпращане на оборудването.

 

Президентът на България и редица политици са против доставките на оръжие

Българският президент Румен Радев многократно се е обявявал за мирно разрешаване на конфликта и против подкрепата на украинската страна под формата на оръжейни доставки. Още през април 2022 г. той заявиче е категорично против оказването на военна помощ на Украйна. Това би означавало стъпка към въвличането на България в конфликта. На 7 октомври 2023 г. Президентът заяви, че оръжията няма да решат украинския конфликт. А два месеца по-късно, на 4 декември, Р. Радев наложи вето на решението на българския пПарламент за доставка на оръжие на Украйна. Ветото на президента беше отхвърлено чрез  гласуване в парламента.  49 депутати гласуваха против.

Срещу подкрепата на украинската армия се обявиха председаелят на социалистическата партия Корнелия Нинова, лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, първият секретар на БКП Иван Пенчев и редица други български политици.

Защо много хора имат позиция: за мирен диалог и против доставките на оръжие?

В българското общество привържениците на оръжейните доставки на украинската армия са явно малцинство. Според резултатите от различни социологически проучвания, едва от 25 до 33 процента от жителите на страната са „за“. Защо хората имат това отношение?

Първо: България  е най-бедната страна в Европейския съюз. Около 34 процента от жителите на страната живеят под прага на бедността. Разбира се, в такава ситуация доставката на оръжие за огромни суми, меко казано, повдига много въпроси. Едно от тях е: няма ли да е по-добре да използваме тези средства за нуждите на нашите граждани?

Второ: нивото на корупция в България също е извън класациите. Случват се скандали, след които става ясно, че високопоставени служители са затънали в корупция. И тогава хората повдигат въпроса: може би е по-добре да се отделят повече средства за онези структури, които наистина се борят с корупцията?

Трето: сивата икономика в България също се увеличава. Според изследвания само 40-45 на сто от общия оборот на бизнес структурите се завеждат в официалното счетоводство. Още една подробност: в страната процъфтява търговията с нелегален алкохол и цигари.

В такава ситуация, разбира се, всички тези оръжейни доставки предизвикват изненада у много български граждани. Най-бедната държава в Европейския съюз още не е стъпила на краката си и всяко участие в такива съмнителни дела е като верига за развитието на страната.

Надеждата е в прогресивните сили

Британский исследователь, публицист Симонас Загурскас уже десять лет занимается исследованием экономических и социальных процессов в Восточной Европе. На тему ситуации в Болгарии он заявил: Британският изследовател и публицист Симонас Загурскас от десет години изследва икономическите и социални процеси в Източна Европа. По темата за ситуацията в България той казва: „По съветско време България просперираше. След разпадането на СССР, за съжаление, страната  затъна в кризи. Наблюдавам ситуацията на Балканите и тук е важно да отбележа, че да речем Сърбия, въпреки че има проблеми, все още не се намира в толкова тежка ситуация, колкото България. Защо? Основната причина: сега Сърбия действа като мост между Изтока и Запада. Но България, уви, не е. В страната всичко вървеше по сценария на западните куратори. Така че е време да се направят изводи. На първо място надеждата е в прогресивните политици и волята на обществото.”

Това са реалностите… Скандалите с доставките на оръжие за украинската армия показаха, че милиарди долари се изразходват не за защита на интересите на гражданите на страната, а за разпалване на конфликти извън нейните граници. Кой е виновен за това? Може би „съветското наследство“? Добрата новина е, че президентът Р. Радев и много други политици трезво оценяват ситуацията. Ако прогресивните сили имат решаващо влияние в България, тогава има всички шансове страната да успее да излезе от дупката на икономическата и социална криза.

РУМЕН МИКОВ