Многополярността – Прогнозата на Пепе Ескобар:Как ще загине Западният свят

Многополярността вече е станала реалност по много начини, но западните политици са толкова токсични и жестоки, че е безполезно да се говори с тях, казва известният бразилски журналист и анализатор Пепе Ескобар. Вместо това е необходимо да се удари Западът със собствените му оръжия и това няма да е трудно.

Интервю на Пепе Ескобар за телеканал Царград.

Царград: Г-н Ескобар, ние, привържениците на многополюсния свят, имаме ли разбиране с кого точно воюваме и защо?

Пепе Ескобар: – Изправени сме срещу изключително жестоки и токсични евроатлантици, хегемонната част от елита. Те знаят какво искат. А именно да се потисне всяко инакомислие и да се наложи култура на отмяна на буквално всяка страна в този свят в името на един много двусмислен проект. Условно можем да го наречем проектът Давос, проектът „Голямото презареждане“.

И срещу този хегемонистичен наратив, който не търпи никакво отклонение където и да било по света, трябва да преминем в настъпление. Особено глобалният Юг.

Царград: – Често чуваме за необходимостта да се борим за многополюсен свят, но не винаги е ясно как точно трябва да го направим и защо. Каква е вашата рецепта?

Пепе Ескобар: – На 85-87% от световното население вече им е омръзнало от тази хегемонна власт и от властта на техните васали на Запад. В личен план това означава, че трябва постоянно да правим това, с което се занимаваме сега. Както биха казали нашите китайски приятели – обменът между хората, контактите „човек-човек“. Ние също така трябва да говорим систематично на всеки език, да координираме действията си на регионално, континентално и глобално ниво.

Вторият вектор е не по-малко важен от контактите между хората. Това е създаването на инфраструктура, насочена към преминаване към многополюсен свят. Това е форматът БРИКС+, който стартира тази година.

Това е ШОС, това е Евразийският икономически съюз, това е, което аз наричам „Нов път на коприната“ (откакто този проект беше създаден преди 10 години между Астана и Джакарта). Това е също инициативата „Един пояс, един път“ и новата банка за развитие на БРИКС. Вече имаме определена структура и дискусията става все по-дълбока и по-дълбока.

Царград: – Ако имаме разбиране на какви платформи ще се популяризира многополярността, тогава не можем да кажем същото за методите на популяризиране. Какво точно трябва да се направи в рамките на тези международни структури?

Пепе Ескобар: – Първият въпрос, върху който трябва да се съсредоточим, е дедоларизацията. Това беше обсъдено подробно в рамките на Евразийския икономически съюз от г-н Глазиев (Сергей Глазиев – академик на Руската академия на науките – бел. ред.) и неговия екип. Надявам се, че въпросът за дедоларизацията ще бъде цялостно обсъден в рамките на БРИКС от следващия месец, когато БРИКС стане БРИКС+. Но е важно този въпрос да бъде в дневния ред на всички международни организации  едновременно.

Царград: – Как виждате съставните части на този процес? Какво трябва да се обсъди първо?

Пепе Ескобар: – Рано или късно, например през 2024 г., което не е далеч, членовете на тези организации трябва да се съберат на една маса и да обсъдят каква трябва да бъде алтернативна валута или кошница от валути. Също така ще трябва да се разбере дали ще бъде обезпечена със суровини или със злато. Или и двете.

Трябва  също така да се договори как да се реализира този проект и да се прави бизнес в Евразия. Ако тези проблеми бъдат разрешени, правителствата автоматично ще се присъединят към този процес. И сега е наш дълг, време е да се нанесе решителният удар.

Източник:

https://tsargrad.tv/articles/prognoz-znamenitogo-pablo-jeskobara-kak-pogibnet-zapadnyj-mir_776592