В България и чужбина се проведе Осмият поход за мир и неутралитет на България

На 9-ти юли 2023 г. (неделя) в много български градове, както и в няколко града в чужбина,се проведе VIII поход за мир и неутралитет на България. Българската диаспора зад граница взе дейно участие в това мероприятие.

Походът в София този път имаше два различни сборни пункта, за да се осигури възможност на повече оратори да вземат думата. Пред пилоните на НДК и пред Министерството на външните работи на РБ се събраха хиляди хора, за да изразят непоколебимата решимост на преобладаващата част от българския народ, България да не участва в кръвопролитния военен конфликт между Русия и Украйна, както и да бъде прекратена всякаква помощ за престъпния режим в Киев. Ораторите засегнаха внезапното посещение на президента на Украйна в България, осъдиха лакейското поведение на правителството и адмирираха достойната реакция на върховния главнокомандващ – президента ген. Румен Радев.

Двата лъча се сляха на пл. „Народно събрание“.

Походът беше съпроводен с лозунги, изразяващи проблемите, пред които е изправена днес България:

– Не на въвличането на Отечеството ни във война с доставки на оръжия и изпращане на „жива сила“

– България – Зона на мира, Брод за мир!

– Да вдигнем високо Знамето на мира

– Русофили за Мир

– „Да“ на Референдума за мир и суверенитет

– „Да“ за енергиен суверенитет на България. „Не“ на продажбата на блоковете на АЕЦ „Белене“.

– „Не“ на Истанбулската конвенция и джендъризма в Отечеството ни

– „Да“ на  провеждане на Референдум за Еврозоната, за финансов суверенитет и запазване на българския лев.

От трибуните звучаха основните принципи, обединяващи участниците в Похода:

– „Ненасилие!“ – именно на тази основа, ние сме против всяка провокация, която може да застраши гражданския мир в Родината ни и да предизвика каквито и да е форми на т.нар. „Български майдан“ и насилие!

– „Не“ на фобии и омраза на етническа, религиозна, социална и прочее основа.

– Толерантност – свобода на словото, уважение към личността на всеки един човек, на чуждите мнения и позиции, елиминиране на обидния език, не на унижението на човешкото достойнство.

– Суверенитет! – ние изразяваме своите позиции не пред чужди посолства и представителства, а пред българските институции, които трябва да държим отговорни пред българските граждани и българския народ.

Съорганизатори на събитието: Български национален съвет за мир, Гражданска инициатива, ПП ,, Русофили за възраждане на Отечеството“, Национално Движение Русофили, Брод за България, Обществен инициативен съвет „Войни за мир“, Жени за мир против войната и Антифашистки форум – България.

Снимки: Атанас Панчев, Валентин Григоров