Русия да смени газовите си приоритети от Запад на Изток, препоръчва стратегия

Руската Федерална агенция за проучване на недрата смята, че намаляването на търсенето на тръбопроводен газ от страна на Европа ще е дългосрочно и в резултат на Русия ще се наложи да увеличи значително обемите за газов експорт за Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тази прогноза е направена в рамките на публикуванията на сайта на Роснедра проект на „Стратегия за развитие на минералните ресурси на Руската федерация до 2030 г.“.

Според стратегията, развитието на минералния отрасъл в Русия е сам по себе си съвкупност от дългосрочни приоритети, цели, основни задачи на държавното управление в сектора на геоложкото проучване на недрата и тяхното възпроизводство, както и дейности, свързани с решаване на поставените задачи.

Според преценката на Роснедра, представените в проекта стратегии за намаляване на потреблението на руски газ в Европа е обусловено от политически фактори.

„Смяната на доставчиците и потребителите на изкопаеми горива често се дължи и на чисто политически фактори. Кризата в отношенията между Русия и Запада вече доведе до намаляване на експорта на руски газ за страните от ЕС и Украйна. Събитията от последните години не остават съмнение в това, че намаляването на търсенето на търобпроводен газ от страна на западните партньори не е локален проблем за Русия, а дългосрочна тенденция, която ще окаже непосредствено влияние върху търговската политика и политиката по отношение на изкопаемите горима на Русия през следващите десетилетия“.

Сред задачите, които ще трябва да се решат за осигуряване на сигурността по отношение на изкопаемите горива е „увеличение на производството на втечнен природен газ 5 пъти“ и „ръст на експорта за пазара на Азиатско-Тихоокеанския регион от 8-9 пъти“.

„В съответствие с проекта за Енергийна стратегия на Русия в периода до 2030 г. трябва да бъде решена задачата за диверсификация на експорта на газ на основата на увеличаване на производството на втечнен природен газ пет пъти и ръст на експорта на пазара на Азиатско-Тихоокеанския регион от 8-9 пъти. За това ще е необходимо увеличаване а годишния добив до 800 млрд.куб м на ден и повече. В традиционните райони на добив е необходимо да се реши задачата за максимално пълно извличане на запасите от газа под ниско налягане от старите находища, а в средносрочно бъдеще – въвеждане в експлоатация на вече проучените запаси от газа със значителни примеси на метан. В дългосрочно бъдеще за поддържане на добива от свободен газ на ниво от 800 млрд.куб м и повече ще е необходимо провеждането на геоложки проучвания и поетапно усвояване на нови райони, преди всичко на богатият с газ Арктически шелф“.

Източник: http://3e-news.net/