Десетте най-стари градове на Подмосковието – Можайск

Първите сведения за града на р. Можайска се срещат в летописите от 1231 година. През 14 век Можайск е бил един от религиозните центрове на Русия, благодарение на чудотворната икона на Николай Можайски.

Фотография Часовня Николая Можайского (Можайск (Московская область))

 

Параклис на Николай Можайски

Дълги години Можайски е  бил крепост на западните граници на Московското княжество.

През 1389 година владетел на града е княз Андрей, синът на Дмитрий Донской. При него са се секли собствени можайски монети, строили са се каменни храмове, основавали са се манастири.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/z_iia.jpg

Най-древният архитектурен паметник на града е белокаменният храм на Йоаким и Ана (XIV век).
По мнението на много историци, основатели на Можайск са били тайнственото племе голяди – номади, които са се преместили от Византийското причерноморие до балтийското устие на Неман и са били древни елини ( наричани гелони). Те са населявали земите на горските обитатели – будини и са описани от древногръцкия историк Херодот още преди новата ера. Голядите- гелони били създатели на резбовани статуи-пазители на входа на езическото светилище. Статуята е била с меч и е държала макета на  кръгла крепост. Тя е била символичен защитник на тази крепост. Именно такава кръгла крепост  и меч държи знаменитият дървен образ на Никола Можайски.

Никола Можайский

Излиза, че легендарният Гелоноград, описан от Херодот и опожарен от Дарий I през 512 година преди н.е. се е намирал именно на мястото на селището на голядите – Голядград, който впоследствие започнали да наричат Можайск.

Интересен е и този факт, че търговецът от Новгород Садко през 1167 година е построил църква в чест на Никола Можайски, почти половин век преди споменаването на Можайск през 1231 година.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/Prokudin-Gorskii-24-scaled.jpg

Фотография Собор Николая Чудотворца (Можайск (Московская область))

В годините на Руско-литовската война Можайск е бил център на сбора на руските воеводи.

През 1560-те години по време на военните действия в Ливония, цар Иван Грозни е направил Можайск своя резиденция. Тук той приемал шведски, датски, немски и полски посланици, тук воеводите и казашките атамани му докладвали за полските и литовските погранични региони с Русия.

През 1564 той е присъствал на освещаването на дъбовата Църква Успение Богородично, която заповядал да се изгради срещу неговоя дворец в Можайск.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/myshkino.jpg

 

През 1608 година градът е бил завладян от Лъже-Дмитрий II, през 1610—1614 година градът се намирал под властта на полския принц Владислав

 Бородинската битка

В началото на XIX век градът отново става център на бойни действия, този път срещу великата армия на Наполеон. Главното сражение в Отечествената война 1812г е станало на полето около село Бородино.

На 27 август, след бородинската битка, войниците на Наполеон влезли в Лужецкия манастир.

Боят за града е командвал Михаил Иларионович Кутузов. При отстъпването си французите опожарили Лужецкия манастир. Градът бил напълно разрушен. В средата на октомври по стария Смоленски път отстъпвала деморализираната армия на Наполеон.

През 1812 година полският композитор Курпинский К. К. композирал музика за оркестър под название «Битката около Можайск».

 

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/bor_pole.jpg

Руските воини, проявявайки чудеса от храброст, спрели яростните атаки на противника. Този ден е станал, според М.И. Кутузов:  „вечен паметник на мъжеството и отличната храброст на руските воини“.

Годините на Великата Отечествена война

Градът е тясно свързан с героичните събития в битката за Москва в периода 1941- 1942 година. В центъра на града се намира мемориал с Вечен огън.

Фотография Сквер славы (Можайск (Московская область))

Площадът на славата

 

Фотография Монумент солдатам ВОВ (Можайск (Московская область))

Паметник на воините от Великата Отечествена война

От 1993 година в Можайск се провеждат ежегодни научно-изследователски „Макариевски четения” в памет на Московския и на цяла Русия Митрополит Макарий (1542 — 1563 ). Привърженик на Йосифлянството, последовател на Йосиф Волоцки, канонизиран от Руската църква.

 Metropolitan Macarius.jpg

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA