WSJ: В Сирия Русия демонстрира военна мощ, която Западът не очакваше

WSJ: В Сирия Русия демонстрира военна мощ, която Западът не очакваше

Публикувано от:

Благодарение на военната си кампания в Сирия Русия не само спаси регионалния си съюзник – сирийския президент Башар Асад, но и спечели и други преимущества на международната сцена, пише ” Wall Street Journal”, цитиран от РИА Новости.

Западът не успя да изолира Русия заради ситуацията в Украйна. Нещо повече, той беше принуден да се консултира с Москва за провеждането на военните операции, след като руските Въздушно-космически сили започнаха да нанасят удари в Сирия. Установяването на забранена за полети зона, която искаха САЩ стана невъзможно – рискът да бъде свален руски самолет стана прекалено висок, пише изданието.

Русия показа такава военна мощ и бойни умения, които Западът не очакваше от нея. Военната кампания демонстрира колко се е усилила руската армия през последните години. Много военни експерти бяха особено удивени от способността на Москва да нанася въздушни удари в продължение на месеци. Само допреди няколко години тя не можеше да се похвали с такива възможности, а и днес, едва няколко страни могат да водят бойни операции в такъв режим, пише WSJ.

Въздушната кампания беше нов формат на военни действия за Русия и изискваше многопланова подкрепа за ВКС далеч от руските граници. Така например, боеприпасите трябваше да бъдат доставяни от Черно море, припомня изданието.

„Използването на новата руска военна техника се превърна в добра реклама на световния оръжеен пазар, на който Москва се конкурира с Вашингтон. В Сирия Русия показа своите бойни самолети в действие, пише WSJ.