The Washington Post: Местните жители са сигурни, че опълченците не са свалили Боинга

The Washington Post: Местните жители са сигурни, че опълченците не са свалили Боинга

Публикувано от:

Болшинството от жителите на Донбас не вярват, че малайзийският Боинг е свален от опълченците. Това пише американското издание The Washington Post, съобщи РИА Новости.

„Свалиха го украинците. След малайзийския самолет имаше още два. Аз чух”, казва жител от Грабово, където падна част от Боинга.

„Чух, че много хора са видели Су-25 зад самолета”, разказва местна жителка пред кореспондента на  The Washington Post.

По-рано от САЩ заявиха, че самолетът е свален от ракета „земя-въздух”, изстреляна от територията, контролирана от опълченците. Според украинското разследване, местните спецслужби разполагат с доказателства, че броени часове преди катастрофата ЗРК „Бук” е преминал по улиците на гр. Торез, намиращ се само на няколко километра от границата с Русия.

Никой от местните жители обаче, не е забелязал този ЗРК, а служители в местна бензиностанция се съмняват, че може да се вярва на подобно доказателство, макар местността от снимката, публикувана от украинските спецслужби, да им се струва позната, пише още американското издание.

„Мога да вярвам само на това, което съм видял с очите си. Например, преди час украински самолет бомбардира Снежное, но украинците твърдят, че техни самолети не летят над мястото на катастрофата”, заяви Сергей Сенченко, работещ в бензиностанция в близост до мястото на катастрофата на Малайзийския Боинг.

Сенченко споделя, че е чувал слухове, че зенитно-рекетният комплекс просто е минавал от там. Впрочем, според него, по пътя преминава толкова военна техника, че местните жители вече не й обръщат внимание.

Населението в региона на катастрофата недоумява защо трябва да се вярва на разчитането на черните кутии на самолета от Великобритания. Та нали те „са под контрола на САЩ”?