The Guardian: Западът се страхува да не загуби в “информационната война” с Русия

The Guardian: Западът се страхува да не загуби в “информационната война” с Русия

Публикувано от:

Русия постигна значителни успехи в информационната кампания против Запада, твърди британският вестник „Гардиън“, който отбелязва, че Западът трябва да отчете грешките си от миналото и по-внимателно да пропагандира своите ценности, пише „Руски дневник“.

Днес западните страни са изключително притеснени от вероятното поражение в „информационната война“ против Русия, пише Марк Галеоти в статия, озаглавена „Западът е твърде параноичен за руската информационна война“.

Авторът посочва, че със своите действия Русия не преследва увеличаване на собствената си „мека сила“, а се стреми единствено да намали възможностите на Запада за конфронтация с нея. И в това отношение, пише Галеоти, Русия постигна видими успехи.

На фона на агресивната антируска реторика на много ръководители на страни членки на НАТО избирателите в тези страни не са готови да подкрепят такава политика. Това противоречие между официалната позиция и мнението на населението е най-видимо, например, в Германия.

Според автора, за това частично са виновни и западните медии, които често предпочитат да разпространяват убедителни лъжи или полуистини, вместо балансирани и обективни анализи.

В същото време със силите на Европейския съюз се създава групата East StratCom Team, която ще отговаря за пропагандирането на западните ценности в страните от ЕС и на територията на „източните съседи“, включително Украйна, Беларус, Молдова и Русия. Галеоти посочва, че подобна структура трябва да бъде по-внимателна в действията си, за да не стане участник в пълномащабна информационна война.