Tagesspiegel: Германски икономисти призовават за създаване на „зона за свободна търговия” с Русия

Tagesspiegel: Германски икономисти призовават за създаване на „зона за свободна търговия” с Русия

Публикувано от:
След „нахлуването на Русия в Украйна” отношенията между ЕС и Москва станаха напрегнати, икономическите щети заради европейските санкции и руските антисанкции се изчисляват на 2-3 млрд евро, пишат журналистите от Der Tagesspiegel Хайке Яберг и Кевин Хофман.

В тази връзка мюнхенският Институт за икономически изследвания призова към създаване на „зона за свободна търговия” между Европа и Русия. Русия и другите постсъветски страни „могат да станат интересни партньори за задълбочено икономическо сътрудничество с ЕС”, заявил шефът на отдела по външноикономически връзки Габриел Фелбермайер. Според него, споразумението между ЕС и Евразийския икономически съюз може значително да повиши БВП на Германия и Русия.

От министерството на финансите на Германия заявили, че „Русия е голям глобален субект, затова е важно да запазят с нея диалог”. ЕС води двойнствена политика за уреждане на украинския конфликт. „Става дума да се окаже натиск, включително по пътя на санкциите. В същото време трябва да се подобрява диалогът и заедно да се работи над решенията” – заявил представител на ведомството.
Източник: Блиц