Reuters: Киев изнудва и Запада, и Русия – печелят украинските олигарси

Reuters: Киев изнудва и Запада, и Русия – печелят украинските олигарси

Публикувано от:

„Колкото и да им даваме, те винаги ще искат повече”, твърди висш дипломат от Брюксел.

Официален представител от Брюксел, цитиран от Reuters, заяви, че „украинците манипулират ЕС“, а Брюксел едва сега осъзнава необходимостта да защитава собствените си интереси. Така, почти година след Евромайдана в Брюксел се усещат колебания относно проявената щедрост на Европейския съюз да отмени вносните мита и да финансира газовите доставки от Русия за Украйна, отбелязва агенцията.

Подозренията, че Киев злоупотребява в отношенията си със Запада, не са рядкост, докато част от киевския елит флиртува едновременно и с Русия на фона на ескалиращото насилие в източната част на страната. „Въпреки пролятата кръв в Източна Украйна, и двете страни в конфликта биха си сътрудничили в изнудването на Европа. Колкото и да им даваме, те винаги ще искат повече“, цитира Reuters висш дипломат от Брюксел.

Разпространението на тези настроения на съмнение биха могли да затруднят бъдещите преговори между Европейския съюз и Украйна и да доведат до по-настоятелни искания към Киев за реформиране на политиката и икономиката в страната.

Тази година Европейският съюз отмени митата върху вноса от Украйна, но разреши на Киев да запази тарифите за украинския бизнес. В същото време Украйна търгува свободно и с Русия.

„Украинските олигарси спечелиха най-доброто от двата свята“, коментират в Брюксел.

Други са по-оптимистично настроени. Андрей Пленкович, председателят на хърватската делегация в Европейския парламент, смята проведените през изминалия месец избори в Украйна за гаранция за ново начало на партньорство с ЕС: „Украинците избраха европейския път. Ние сме тук, за да им помагаме и да ги поддържаме.“

В европейската публична сфера има широка подкрепа за наскоро избраните президент и парламент на Украйна, а новият председател на Европейската комисия обяви миналата седмица намерението си да посети Киев през ноември.

Най-сериозното предизвикателство за президента Петро Порошенко ще бъдат предстоящите газови преговори с Москва и ЕС. Въпреки че беше намерен компромис за възобновяване на доставките през настоящия зимен сезон, решението на проблема е само временна мярка.

Също така през януари 2016 се очаква да влезе в сила споразумението за свободна търговия между Украйна и ЕС, което налага на Киев да бъдат направени промени в законодателството, засягащи икономиката и социалната политика на страната.

Говорителят на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини призова Украйна да продължи да прави реформи и да завърши икономическата си модернизация, за да може да се пристъпи към двустранна свободна търговия.

Защитниците на Украйна се питат как може изобщо да се изискват реформи от страна, която е във война. Te са убедени, че е едва ли Европейският съюз ще изостави Киев в тежката ситуация, както и че възможността украинските олигарси да се наслаждават на „свободна търговия от Лисабон до Владивосток“ няма да продължи завинаги, отбелязва в заключение Reuters.