Newsweek: Мечтата на Запада за сриване на руската икономика не се сбъдна

Newsweek: Мечтата на Запада за сриване на руската икономика не се сбъдна

Публикувано от:

Западът се надяваше, че санкциите и падането на цените на нефта ще заставят Русия да измени своята външна политика, обаче това изглежда се оказа „несбъднати мечти”, пише Newsweek.
„За Вашингтон времето на несбъднатите желания отмина” – констатира журналистът Бил Паул, като отбелязва, че икономическите трудности не са намалили подкрепата на Владимир Путин от страна на руснаците.

Преди половин година, когато цените на нефта тръгнаха да падат, икономическите санкции започнаха да „хапят”, а рублата взе да губи позиции, Западът предположи, че руският президент „загуби хватка” и зададе въпроса може ли да го „усмири” с помощта на икономически натиск.

„Сега отговорът на този въпрос стана очевиден и явно не е очакваният от Запада – пише изданието. – И работата не е само в това, че Путин е запазил позициите, но и в това, че руската икономика въпреки повечето очаквания започна да се изправя на крака.

Newsweek отбелязва, че руският фондов пазар е считан за един от най-добрите през годината, загубилата половината си стойност рубла се възстановява, лихвите намаляват, а валутните резерви нараснаха почти с 10 млрд долара.

Списанието обяснява икономическото възстановяване на Русия с подема на промишлеността вътре в страната. Newsweek отбелязва, че примерно 78% от руските компании са показали по-съществен ръст на доходите през последното тримесечие, отколкото техните международни аналози.

Втори път за последните две десетилетия Русия демонстрира, че рязкото падане на ценността на националната валута носи не само икономически несгоди, но в крайна сметка и „христоматийна икономическа изгода”, обобщава изданието

Днес Плюс