National Interest: Полша застрашава ЕС повече от „Брекзит“

National Interest: Полша застрашава ЕС повече от „Брекзит“

Публикувано от:

Недемократичната политика на Полша застрашава целостта на Европейския съюз много повече, отколкото излизането на Великобритания от общността, пише Адам Твардовски – научен сътрудник към американския Център за нови подходи към охраната на сигурността в своя статия за The National Interest, предаде РИА Новости.

Великобритания винаги е била сдържан участник в европейския проект. Въпреки нестабилността на пазарите в седмицата след британския референдум, Евросъюзът ще оцелее и без Лондон. Но е много по-малко вероятно ЕС да може да преживее нарушенията на законите си и пренебрежението спрямо собствените му ценности от страните-участнички, които влязоха в ЕС преди около 10 години, като предизвикаха „огромни рискове и разходи за общността”, отбелязва експертът.

Още преди година Полша за пръв път в историята си имаше такова голямо влияние в Евросъюза. След влизането си в ЕС Варшава проведе реформи, разви икономиката си и зае място сред водещите държави в европейския проект. Нещо повече, през 2014 г. лидерите на ЕС ”символично” назначиха полския премиер Доналд Туск за ръководител на Европейския съвет. Полша стана „остров на политическа и икономическа стабилност”, а в гласа й започнаха да се вслушват както никога досега, припомня Твардовски.

Нещата се промениха коренно през 2015 г., когато се върна на власт председателят на управляващата партия в Полша „Право и справедливост” Ярослав Качински, който стана и „фактическият лидер” на държавата. Варшава развали отношенията си с най-важния си съсед Берлин, а „репутацията й на надежден европейски партньор” се оказа твърде опетнена след като отказа да сътрудничи с ЕС при решаването на проблемите на миграцията и промяната на климата. Направените промени в законите за медиите и за Конституционния съд, които бяха приети на нож от властите на Евросъюза, поставиха под въпрос жизнеспособността на полската демокрация, се казва в статията.

Царящите в Полша политически настроения са много привлекателни за евроскептиците. Хора с такива възгледи могат да подкопаят европейските норми на живот, като при това се възползват от всички предимства на членството в Евросъюза. В този случай ЕС ще пострада много повече, отколкото от „Брекзит”, смята експертът.