LA Times: Саудитците са наплашени и не могат вече да разчитат на САЩ

LA Times: Саудитците са наплашени и не могат вече да разчитат на САЩ

Публикувано от:

Кралското семейство в Саудитска Арабия е наплашено и това е лошо за и без това не добрите отношения между Рияд и Вашингтон, пише колумнистът на вестник Los Angeles Times Дойл Макманус.

Според Макманус, страховете на саудитците са обусловени както от външни, така и от вътрешни фактори. Те са обкръжени от врагове: на север е ИД, на юг в Йемен са въстаниците-шиити, а на изток зад Персийския залив е най-страшният враг шиитски Иран.

Династията си има и вътрешни проблеми – дисидентите. Рязкото падане на цените на нефта изпразва хазната, докато приученото към безплатни комунални услуги население продължава да расте.

Саудитската династия също преживява криза: 80-годишният крал Салман, заел трона преди година, е наричан от дипломатите „почти изпаднал в старчески маразъм”.

В началото на януари наред с сунитски екстремисти беше екзекутиран шиитския проповедник Нимра ан-Нимра. Това доведе до разрив на дипломатическите отношения с Техеран. Някога саудитските принцове можеха да разчитат на безусловната подкрепа от САЩ при всякакви разногласия с Иран, но сега не е така, отбелязва колумнистът.

Вашингтон изрази двойно недоволство: към Рияд за екзекуцията на ан-Нимра, към Техеран, че не осигурило защитата на саудитското посолство.

При тази сложна обстановка представителите на САЩ не скриват своето раздразнение от действията на кралството, а представителите на Рияд не крият недоволството си от американците.

Бившият американски посланик в Рияд Чарлз Фриман-младши отбелязал пред Макманус, че отношенията между двете страни започнали да се влошават още преди Барак Обама да стане президент, тъй като те се изграждали на „общи интереси, а не на общи ценности”. През последните години техните интерес съществено се разминават.

Двете страни се нуждаят все по-малко една от друга и пукнатините в техните отношения продължават да се увеличават, констатира Макманус.