Il Giornale: САЩ превърнаха Европа в колония

Il Giornale: САЩ превърнаха Европа в колония

Публикувано от:

Вашингтон подтикна страните от Европа към въвеждане на санкции срещу Русия, мобилизира силите на НАТО и създаде атмосфера на студена война с Русия, не защото действително се бои от руска агресия, а защото просто отстранява конкуренти, пише коментаторът на италианския вестник Il Giornale Франческо Алберони, цитиран от РИА Новости.

Както отбелязва журналистът, Русия възнамерява да създаде икономически и политически съюз с Европа, като й доставя нефт и газ в замяна на технологии за развитие на Централна Азия, влизали някога в СССР и имащи големи запаси от нефт и суровинни ресурси.

„Такова сътрудничество (между Русия и Европа) САЩ и Великобритания не могат да го позволят, тъй като именно те се стремят да контролират ислямските държави с техния нефт и да не допуснат конкуренти”, пише Алберони. Разделяйки Европа и Русия, САЩ забавиха тяхното взаимно развитие, добавя той.

Според журналиста, американците, англичаните и техните арабски съюзници се почувстваха собственици на света. „Континентална Европа – отбелязва той – загуби независимост, превърна се в интригантска колония, наводнена от ислямски мигранти.”