Hurriyet Daily News: На Ердоган няма да му е лесно да се извини на Русия

Hurriyet Daily News: На Ердоган няма да му е лесно да се извини на Русия

Публикувано от:

Писмото с поздравления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до руския му колега Владимир Путин по случай Деня на Русия се превърна в поредния опит на Анкара да нормализира отношенията си с Москва. Въпреки това, засега не се виждат признаци за затопляне на отношенията между двете страни, счита анализаторът на турското издание Hurriyet Daily News Мурат Йеткин, предаде РИА Новости.

„Както Анкара, така и Москва, заявиха, че биха искали отношенията между двете страни да се нормализират. Путин ясно обозначи, че Русия има само едно условие за това: извинение от страна на Турция и компенсация. Ердоган от своя страна даде ясно да се разбере, че Турция няма да се извини“, пише Йеткин.

В публикацията се отбелязва, че в отношенията между Турция и Русия ситуацията е сложна. Според журналиста, именно турското външно министерство е посъветвало Ердоган да изпрати писмо на руския лидер с цел подобряване на отношенията. В отговор Русия заяви, че също иска нормализиране на отношенията с Турция, но едва след като ръководството на Анкара предприеме определени стъпки.

„Вероятно тези взаимни жестове са направени с цел да се разтопи ледът между двете страни, но до момента няма никакви признаци за смекчаване на политическия тон в диалога между тях. Извинението на Ердоган няма да е лесно“, констатира анализаторът.

На фона на неопределеността в международните отношения, породени от гражданската война в Сирия, стабилизиране на отношенията между Русия и Турция „не можем да очакваме в близко бъдеще, освен ако в политиката на Анкара и Москва не се случат кардинални промени“, пише още авторът на публикацията.