FT: Русия провежда ефективна защитна игра в икономиката

FT: Русия провежда ефективна защитна игра в икономиката

Публикувано от:

Сложната ситуация на международната сцена не пречи на Русия да води изключително спокойна и ефективна отбранителна игра на икономическия фронт, пише Financial Times.

Страната трябваше да изтърпи немалко проблеми във връзка с падането на цените на петрола, и западните експерти масово предсказваха продължителна рецесия, а някои от тях говореха за дефолт. В Кремъл обаче не допуснаха подобно развитие на събитията, избирайки доста разумна тактика и отказвайки се от подкрепа на курса на рублата, отбелязва авторът на статията.

Благодарение на ниската стойност на националната валута руското правителство успя да навакса бюджета, тъй като в еквивалент в рубли постъпленията от приходите от петрол останаха на същото ниво. Разработването на бюджета благоразумно се провеждаше, като се вземаше предвид цена на петрола от порядъка на 50 долара за барел, което приблизително отговаря на днешната ситуация. В крайна сметка Русия се оказа в много по-добро положение, отколкото другите водещи производители на петрол, подчертава изданието.

Въпреки икономическите трудности, Русия изплати над 200 млрд. долара от външния си дълг през 2014 и 2015 г. Нивото на безработицата в страната почти не се промени, и освен това, Москва успя да постигне съществено понижаване на годишната инфлация и намаляване на обема на износ на капитали в чужбина, се посочва в публикацията.

През последните години Русия доста успешно поддържа икономическа стабилност. А в условия на отслабване на антируските санкции и провеждане на икономически реформи, Москва би могла с лекота да отбележи ръст, отбелязва авторът.

„В момента Путин заслужава висока оценка за добрата игра в отбраната“, заключава изданието.