FAZ: Полша провежда „антируска мобилизация“ в навечерието на срещата на върха на НАТО

FAZ: Полша провежда „антируска мобилизация“ в навечерието на срещата на върха на НАТО

Публикувано от:

В очакване на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 8-9 юли, полските власти подклаждат антируските настроения в страната и провеждат „обширна мобилизация“ на населението, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Полското правителство се опитва да представи срещата на върха във Варшава като „събитието на века“, което гражданите на страната трябва да отбележат по необходимия начин. Сред „празничните мероприятия“ са планирани масови разходки на Националния стадион, в които трябва да участват няколко хиляди души, отбелязва авторът на публикацията.

Вълната на „мобилизиране“ се е отразила и върху сферата на образованието. В полските училища се провеждат „уроци за НАТО“, които имат за цел не просто да запознаят учениците с дейността на организацията, но и да ги научат да приемат решения за разполагането в региона на военна база на алианса, пише изданието.

Също така, полските ученици участват и в подготовката на антикомунистически представления и специфични спортни мероприятия. С подкрепата на правителството се провеждат и исторически възстановки, в които поляци се сражават със съветски войници, като накрая последните загиват, се казва още в статията.

„И макар подобни мероприятия да са се провеждали в страната и по-рано, то сега те придобиха грандиозни мащаби и по своя размах напомнят на обширната кампания, която се провеждаше в украинските училища в навечерието на кризата“, обобщава изданието.