Atlantic Council: Обама остави Украйна на пауза

Atlantic Council: Обама остави Украйна на пауза

Публикувано от:

Въпреки че САЩ твърдят, че позицията им по Украйна няма да се промени и въпреки диалога с Русия по въпроса за разрешаването на сирийската криза, е очевидно, че в създалата се ситуация Белият дом няма да предприеме интензивни действия по предоставяне на помощ на Украйна, а ще предпочете да поддържа „задънената улица“, в която е навлязъл конфликтът, счита анализаторът от Atlantic Council Ейдриън Каратницки, предаде РИА Новости.

Според автора на публикацията, фактът, че американският президент е предвидил 20 млн. долара за доставката на радари с далечен обхват за Киев, говори за това, че „САЩ няма да пожертват Украйна в замяна на сътрудничеството си с Русия в борбата срещу ИДИЛ в Сирия“.

Едновременно с това, продължава анализаторът, „администрацията на Обама в момента признава, че сдържането е най-добрият начин за поддържане на безизходицата, в която е навлязъл украинския конфликт“.

При това, отбелязва Atlantic Council, искането на Украйна за предоставяне на противотанкови ракети е останало неудовлетворено, но „САЩ могат да разгледат възможността за изпращане на летално оръжие в случай на срив на Минския процес“.

И макар позицията на САЩ да се е променила през последните месеци, продължава Каратницки, „табуто за доставка на летално оръжие се запазва“, което говори за това, че ситуацията ще продължава да се намира в „задънена улица“.