1.2 % ръст на БВП през 2017 в Русия

1.2 % ръст на БВП през 2017 в Русия

Публикувано от:

Икономиката на Русия през 2016 г. е преминала през най-ниската точка на рецесията и се очаква през 2017г. брутният вътрешен продукт на страната да се увеличи с 1,2%, се посочва в доклада „Назад към умерения ръст” на Европейската банка за възстановяване и развитие, пише „Ведомости”.

„В Русия рецесията вероятно е достигнала дъното, независимо, че през първата половина на годината брутният вътрешен продукт намаля с 0,9%, заедно с понижаването на реалните доходи заради инфлацията и на потребителското търсене. Намаляха и инвестициите на компаниите”, се коментира в доклада.

Редица негативни фактори компенсираха ръста на цените на петрола, отбеляза главният икономист в банката Сергей Гуриев. „Растящите цени на петрола поддържаха възстановяването на икономиката през втората половина на 2016 г., което намери израз в промяната на прогнозата за брутния вътрешен продукт за 2016 г.: от -1,2% на -0.6%”, заяви Гуриев. Но според него излизането на Русия от изолацията в обозримо бъдеще не се очаква. „Ако Русия преодолее изолацията и извърши структурни реформи, ние можем да очакваме по-бърз ръст, но това не е което пазарът очаква в близко бъдеще”, допълни експертът.

Според анализаторите основният рисков фактор за руската икономика е ново падане на цените на петрола.

Източник: economynews.bg