Япония също иска газова тръба от Русия

Група от 33 депутати на японския парламент се обявиха за прокарване на газопровод между руския Сахалин и североизточната японска префектура Ибараки.

Парламентаристите разчитат, че този проект ще бъде включен в дневния ред на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Япония през есента тази година.
Според експерта Валерий Кистанов от Института на Далечния изток, стимул за Япония е неотдавнашният газов контракт между Китай и Русия на сума $400 милиарда със срок от 30 години. В Токио са впечатлени от нарастващата роля на Русия като износител на енергоресурси за Азия:
– Тези парламентаристи лобират интересите на онези делови кръгове на Япония, които са за укрепване на сътрудничеството с Русия в енергетиката. Япония не иска Китай да доминира в сферата на сътрудничеството с Русия в Далечния изток. Още повече, че Китай и Япония конкурират за нефт и газ по целия свят – в Африка, Латинска Америка. Япония е принудена за внася нефт от Близкия Изток през Южнокитайско и Източнокитайско море. Там съществуват свои транзитни рискове имайки предвид териториалните спорове за островите. Същият фактор тласка Япония да настоява за прокарване на газова тръба от Русия.
Японските парламентаристи лобират прокарването на газопровода от Русия, въпреки че Япония подкрепя антируските санкции на САЩ и Европейския съюз във връзка с Украйна. Токио, под натиска на партньорите от Г-7, замрази технологическото сътрудничество с Русия, както и контрактите в ядрената сфера. Сега Япония има шанс да направи избор: или да продължава късогледата политика, или да занемари тази политика и да се заеме с реална икономика. Ако Япония започне да купува руски природен газ по тръбата, това ще е съществено по-евтино, отколкото да внася скъпия втечнен природен газ с танкери.