Янукович поиска от Киев да прекрати терора над собствения народ

Абсолютното мнозинство на жителите на Донбас гласува на референдума относно статуса на региона и неговите резултати не бива да бъдат пренебрегвани, се казва в изявлението на украинския президент виктор Янукович, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Всеки от нас днес е обзет от мисли и чувства за това, което се случва с нашата Родина, – заяви Янукович. – Ако преди четири месеца някой ми беше казал, че Украйна ще изгуби Крим, а в „нашата перла на Черно море“ – Одеса ще бъдат зверски убити и изгорени хора,  в Донбас украинската армия ще предприеме военни действия срещу своя народ, използвайки хеликоптери, ракетнои комплекси, гранатомети и миномети и бронетехника, ще започнат масови убийства на несъгласните с незаконните власти мирни граждани, аз нямаше да повярвам“.

„Не съм съгласен с тези, които смятат, че темата за фашизма в Украйна е надута, – отбеляза още Янукович. – Създава се впечатлението, че днешна Украйна напомня на Германия от времето на управлението на Хитлер. Тогава той бе враг в лицето на несъгласната с него интелигенция, евреите, циганите и др. Тогава в Германия се преследваха другомислещите, а днес в Украйна цели градове са блокирани, само защото хората отстояват своята гледна точка“.

„Сърцето на всеки нормален човек се разтреперва при вида на мъртвите и обгорени тела, мъченически загинали в Одеса, – продължи Янукович. – Но ние днес виждаме невъобразимото – част от обществото, зомбирана от пропагандата, успя не само да приеме това убийство, но и да му се зарадва. Това е обикновен фашизъм“.

„Народните депутати и представители на самозваната власт днес използват подобна цинична реторика за разпалване на ненавист и братоубийствени войни, – отбеляза Янукович. – На улиците на Харков, в Донбас вече се пролива кръв. На територията на Донецка и Луганска област нахлуха отрядите на наемниците, заедно с така наречената „Национална гвардия“. И цяла законопослушна Европа изведнъж забрави за резолюцията 43/44 от Генералната асамблея на ООН от 4 декември 1989 г. за борба с вербуването, използването, финансирането и обучението на наемници. А Коломойски, Парубий, Аваков и Наливайченко безспирно формират и обучават отряди за убийство на граждани на своята собствена страна“

„Защо днес абсолютното мнозинство от гражданите на Донбас даде гласа си на референдума за всяка друга форма на държавност, само да не е тази, която безнаказано може да нарича своите граждани терористи и да започне безнаказано да ги убива? Защото чашата на търпението на украинския народ преля“, подчертава се още в изявлението.

„Сега аз мога да призная някои свои стратегически грешки, но аз съм дълбоко убеден, че никога нито една власт, нито една кариера или финансов успех не струват колкото човешкия живот, – отбеляза Яянукович. – Призовавам ви – спрете. Целият свят видя колко хора отидоха да гласуват на референдума! И вие можете да се опитвате да го игнорирате, но нито вие, нито Европа вече не можете да не признаете, че няма никакви терористи и вие водите война срещу собствения си народ!“.

Янукович поиска също от властите в Киев незабавно да оттеглят войската си от територията на Донецка, Луганска, Одеска и др. области, да прекратят насилието и терора над собствения си народ.