Чуркин: Съветът за сигурност на ООН не може да действа без правото на вето

Ситуацията в света днес е далеч от хармонията, за да може Съветът за сигурност на ООН да действа без правото на вето, заяви постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин на заседание на Общото събрание по въпроса за справедливото представителство в Съвета за сигурност на ООН, предаде РИА Новости.

В речта си Чуркин отбеляза, че обсъждането на въпроса за правото на вето „само създава допълнителни проблеми за преговорите за реформата на Съвета за сигурност на ООН“. Един от въпросите в рамките на разширяването му е дали ще присъстват в разширен състав в СС на ООН новите членове и трябва ли те да имат право на вето. Такова право в момента имат постоянните членове на Съвета – Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

По думите на руския постоянен представител правото на вето е „основен елемент в механизма на приемането на колективни решения“, стимулиращ членовете на Съвета към търсене на компромиси.

„Правото на вето е крайъгълният камък в цялата структура на ООН. Без него цялата конструкция щеше да загуби своята стабилност. Без правото на вето Съветът за сигурност би могъл да се превърне в орган, „поставящ печат“ върху решенията, ориентирайки се от небезспорна или налагана политическа линия в международните отношения. Политическа линия, която невинаги носи в себе си уважение към законите и интересите на всички държави-членки на ООН“, каза Чуркин.

„Светът сега не е такъв, какъвто е бил през 1945 г., но все още е далеч от хармонията, необходима за това Съветът за сигурност на ООН без правото на вето да не изгуби своето значение“, подчерта руският дипломат.