Учени създадоха „дишащи” обувки и дрехи

Посредством нова технология, разработена и патентована от руски учени, вече ще могат да се изработват дрехи и обувки, не пропускащи вода и мръсотия,запазващи естествените свойства на материала, предаде РИА Новости.

За да се получи този ефект, на повърхността на материята се нанася много тънък, не повече от 3-5 нанометра, слой от флуоросъдържащ силициевоорганичен препарат. Предварително тя се разтваря в свръхкритичен въглероден диоксид – състояние на въглеродния газ, при което той съвместява свойствата на газ и течност.

„Ако в тази среда се постави материя, на повърхността й произволно ще се образува равномерен нанометров слой от разтвореното вещество. Разработеният метод се отнася към екологично безопасните технологии, които не вредят на околната среда. След такова обработване дрехите и обувките „отблъскват“ водата и мръсотията, като запазват способността си да пропускат въздух, като задържат топлината, мекотата и еластичността. Ако с времето водоустойчивостта намалее, то достатъчно материалът да се изглади с ютия или да се изсуши със струя топъл въздух. По думите на създателите научният проект е получил статута на търговски. Новата технология съвсем не е скъпа.В разработването й са участвали химици, физици и специалисти по материалознание. Ефективността на обработването на различни материи и обувки е била проверена от Московския университет по дизайн и технологии“, разказа зам.-директорката на Института по елементоорганични съединения „Несмеянов“ Олга Серенко.