Според Андрия Мандич „Черна гора първа ще напусне НАТО“

Председателят на опозиционната партия „Нова сръбска демокрация“ Андрия Мандич по време на интервю пред руския вестник „Известия“ посочи причината за дипломатическата криза между Русия и Черна гора, за вътрешнополитическата ситуация в страната и за планирания референдум за членството на страната в НАТО.
„Историята показва, че Черна гора никога не е имала по-близки съюзници от Сърбия и Русия. Но водещите страни от НАТО в течение на дълги години влагаха немалко средства и усилия за да прекъснат тези връзки и да създадат антисръбска и антируска Черна гора. Тази нова Черна гора трябваше да стане „балкански самолетоносач“ в борбата срещу Москва и Белград. Затова и всички, които имат традиционно връзки с Русия и Сърбия днес се възприемат враждебно. А тези, които се борят за запазването на отношенията с традиционните съюзници се наричат основни врагове“, посочи Мандич.
„Страната на практика се намира на границата на граждански сблъсък още от 2006 г. , когато се проведе съмнителния референдум за независимостта. На фона на решението на властите да влязат в НАТО и да въведат антируски санкции този разкол се засилва. Освен това управляващият режим започна да използва по-остри методи срещу опозицията“, добави опозиционерът.
„На първо място искаме да проведем ревизия на позициите спрямо НАТО. Повечето граждани са срещу влизането на страната в Алианса, защото изтребителите му водеха бомбардировки на територията на Черна гора още преди да нападнат Сърбия. Затова и след смяната на властта ние ще организираме референдум за присъствието ни във военнополитическия блок и така Черна гора ще стане първата държава, която ще напусне НАТО. Ние ще отменим антируските санкции и ще анулираме признаването на независимостта на несъществуващата държава Косово. Наш главен приоритет ще бъде възстановяването на отношенията с Русия и със Сърбия. Но същевременно сме готови да водим конструктивен диалог със всички наши съседи, в това число и с членовете на ЕС и на НАТО“, добави той.