Световните медии: Проруски кандидат засрами премиера Борисов

Проруски кандидат засрами премиера Борисов – това гласят заглавията на редица авторитетни западни медии след президентските избори в България вчера.

„Българският премиер Бойко Борисов понесе неудобна загуба на първия тур на президентските избори“, съобщава агенция „Франс прес“.

Агенцията цитира обещанието на Борисов да подаде оставка, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, и посочва, че „нови избори биха могли отново да хвърлят най-бедната и вероятно най-корумпираната държава в ЕС – средната месечна заплата е само 480 евро – в политически хаос“.

„Борисов жестоко сгреши като постави праволинейната Цачева за кандидат“, отбелязва още „Франс прес“.

Подкрепян от социалистите кандидат печели първия тур на президентските избори в България“, съобщава в. „Файненшъл таймс“ с подзаглавие „Успех на опозицията може да доведе до парламентарни избори и период на нестабилност“. „Изборите бяха проведени в атмсофера на широко обществено недоволство от българската политическа класа, корупция и стандарт на живот, който остава най-нисък в ЕС в продължение на почти 10 години, откакто България се присъедини към блока“, отбелязва изданието.

„Кампанията се фокусира и върху отношенията на България с Русия. Г-н Радев призова за отпадане на западните санкции заради анексацията на Крим и интервенцията в Източна Украйна срещу Москва, но каза още, че напълно приема членството на България в ЕС и НАТО“. „Проруски кандидат удари премиера на изборите в България“ е и заглавието на европейското издание „Политико“.

„Кандидатът на опозицията Румен Радев води в българските президентски избори“, съобщава англоезичната версия на „Дойче веле“.

„Очаква се втори тур, след като проруски кандидат излезе пръв в България“, съобщава агенция „Асошиейтед прес“, цитирана от в. „Дейли мейл“. „Бивш служител на военновъздушните сили, който призова Европейския съюз да вдигне санкциите срещу Русия, бе вероятният победител на президентските избори в неделя, но не си осигури достатъчно гласове, за да избегне балотаж, показват екзитполовете“, пише агенцията.

Източник: Дневник