Руснаците са склонни да възприемат събитията в Украйна като държавен преврат

Москва. 29 януари. Повечето руснаци /84%/ смятат протестите на опозицията в Киев за опит за насилствен държавен преврат, 1/3 са възмутени от действията на опозицията, показа допитване на „Левада-Център”, проведено в периода 24-27 януари сред 1603 души в 130 населени места в 45 региона на страната, съобщава агенция ИНТЕРФАКС.

Симпатиите на почти ¼ от руснаците /24%/ в този конфликт са на страната на президента на Украйна Виктор Янукович. На практика всеки десети /9%/ поддържа опозицията. Повече от половината руснаци /58%/ са посочили, че не симпатизират нито на една от страните.

Повечето запитани са заявили, че следят с различна степен на интерес събитията в Украйна. 9% са отговорили, че следят много внимателно, 35% – доста внимателно, 40% – без особено внимание. На свой ред 10% от руснаците не проявяват никакъв интерес, а 6% не са чували нищо за конфликта.

Според онези, които са чували за протестите в Киев, хората излизат да протестират под влиянието на Запада, който се стреми да притегли Украйна в орбитата на своите политически интереси, поради националистически настроения, поради „възмущение от корумпирания режим на Янукович” или желание да се освободи от влиянието на Русия..