Руско-американски експеримент на МКС ще помогне за подготовката на полети в космоса без вреда за здравето

Членовете на поредната експедиция към Международната космическа станция /МКС/ ще проведат експеримента Fluid shifts за изучаване на въздействието от продължителното пребиваване в космоса върху човешкия организъм, съобщи ТАСС.

Резултатите от опитите ще помогнат на учените в подготовката на дълги пилотирани полети в Слънчевата система, които да не носят вреда на човешкото здраве. За тези планове разказаха в Центъра за управление на полетите на НАСА в гр. Хюстън руските космонавти Алексей Овчинин, Олег Скрипочка и техният американски колега Джеф Уилямс.

По думите на Уилямс Fluid shifts представлява интересен руско-американски експеримент. „Той започна отдавна. Главната му цел е събирането на статистически материал за изучаване на факторите, които влияят върху човешкия организъм в условията на продължителен полет и пребиваване в космоса“, изтъкна космонавтът Овчинин. Събраните данни ще позволят на учените да направят своите изводи за бъдещи полети до други планети и астероиди и за завръщането на Земята на екипажите в добра физическа форма.
По данни на НАСА ще бъдат внимателно изучени закономерностите в движението на различни субстанции в човешкото тяло в условията на безтегловност. Особен интерес ще представляват колебанията във вътрешночерепното налягане, в големите и малките кръвоносни съдове на организма.

Уилямс, Овчинин и Скрипочка ще се отправят към МКС на борда на кораба „Союз-ТМА-20М“ на 19 март. Експедицията им ще продължи 6 месеца, през които екипажът ще проведе 250 научни експеримента и изследвания.