Руски генерал: Американската подготовка няма да помогне на украинските военни

Американски военни пристигнаха в Украйна и вече обсъждат с местните генерали въпросите за подготовка на бойците от Националната гвардия. Предполага се, че американска военна подготовка ще преминат стотици военнослужещите. Това между другото ще отнеме години и ще се съпровожда от редица трудности, а за ефективността може да се съди по армията на Грузия, пише „Взгляд“.

Неотдавна бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили похвали американската военна помощ и каза, че с нея украинската войска ще е способна да „завземе цяла Русия“. „Ако им се дадат необходимите знания, навици и оръжие, те и цяла Русия може да завземат“, каза Саакашвили. Според него, на това пречи остарялото противотанково оръжие. „По-ново има в САЩ и ако те го предоставят, Украйна ще взриви първите 50 руски танка и всичко ще бъде по-различно“, смята той. Според него, САЩ са готови да предоставят също безпилотни самолети и артилерия за повишаване на бойната способност на украинската армия.

С грузинската оценка на ефективността на американската помощ не е съгласен генерал Леонид Ивашов. „2008 г. показа, че това не помогна на грузинците. Като правило, от такава подготовка добри специалисти не се получават. Някой от постсъветските страни започва да се учи, след това се отказва, връщайки се към съветското военно изкуство, което вече е усвоил. Разбира се, ще бъде трудно. Първо – нашата техника – нейните технически и бойни характеристики се съгласуват с наставленията. А второ, сега ще трябва да се превеждат огромно количество американски устави и наставления на украински език, а това ще е тежка задача“, каза той.

Според него, американските стандарти няма да направят украинските формирования по-ефективни и много от военнослужещите ще останат „недоучени“.